eur:
393.61
usd:
367.99
bux:
66262.24
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar–cseh gyártású támadógépekből vásárolt be Vietnam

Tizenkét darabot vásárolt a Vietnami Védelmi Minisztérium a Tombor András többségi tulajdonában álló AERO Vodochody AEROSPACE repülőgépgyártó L-39NG Trainer modelljéből.

Az L-39NG modell fejlesztésében stratégiai partnerként közreműködő cseh OMNIPOL és a Vietnámi Védelmi Minisztérium között létrejött szerződés részét képezi 12 darab L-39NG típusú repülőgép, továbbá kiterjed a pilóták, oktatók, földi kiszolgáló személyzet és szerelők képzésére. Emellett magában foglalja a repülőgép-pótalkatrészek, a földi képzéshez szükséges felszerelések szállítását, továbbá a logisztikai támogatást és speciális repülőtéri rendszerek kiépítését is.

Az L-39-es modellek népszerűségüket teljesítményüknek, kiváló minőségű kivitelezésüknek, valamint alacsony karbantartási igényüknek köszönhetik. A Vietnámi Légvédelem számára különösen fontos kritérium volt a zord éghajlati viszonyok között való üzemeltetés képessége az L-39NG repülőgép vásárlásakor – olvasható az AERO Vodochody AEROSPACE sajtóközleményében.

Több éves fejlesztés után, az L-39NG 2020. szeptemberében megszerezte a nemzetközi típusbizonyítványt is. A típusbizonyítvány megszerzése igen nagy jelentőségű, hiszen ez tanúsítja, hogy az L-39NG minden biztonsági előírásnak megfelel és a nemzetközi légtérben is üzemeltethető, illetve kereskedelmi forgalomba hozható.

Az L-39NG modell azon kevés típus közé tartozik, amely már megfelel az új, az EU és a NATO védelmi hatóságai által is elismert nemzetközi katonai sztenderdeknek

(EMAR 21 és EMACC).

A gyártó és Vietnám közötti katonai repülőgép kereskedelem nagy múltra tekint vissza: az 1970-es és 80-as évek alatt több repülőgéptípust, többek között Zlín Z-226, AERO AE 45 és legendás L-39 Albatros modelleket is vásárolt a távol-keleti ország. Az OMNIPOL jelentős hírnévre tett szert a katonai repülőgépek exportja terén, hiszen közel 90 éves fennállása óta több mint 2800 darab L-39 típusú repülőgépet értékesített világszerte, ebből Vietnámba összesen 31 darabot új kadétok kiképzése céljából.

Az új L-39NG sugárhajtású gép kifejlesztése az Aero Vodochody repülőgépgyártó, annak tulajdonosa a Penta Investments és az L-39NG projektben stratégiai partner és társtulajdonos OMNIPOL csoport projektje. Azonban egy 2020. júniusi megállapodás értelmében a cseh AERO Vodochody repülőgépgyártó céget birtokló holding részvényeinek 100 százaléka magyar AERO Investment Partners Zrt. birtokába kerül át. Az AERO Investments Partners Zrt. részvényeinek 51 százalékát Tombor András magyar üzletember tulajdonolja, míg a 49 százalékát a cseh AERO International s.r.o..

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?

Alighanem sokak számára meghökkentő fordulat volt, hogy a nyugati politikusok a háború elején sorra ígérték meg Kijevnek, hogy ha kell, a végtelenségig támogatják az oroszok ellen viselt védekező háborút, tavaly nyáron azonban valahogy mégis szinte teljesen elapadtak a fegyverszállítmányok. Az elmúlt hetekben napi szinten írtak nyugati lapok az ukrán hadsereg katasztrofális lőszerhiányáról és az ukrán katonák összeomló moráljáról, a Donbaszban pedig 2022 eleje óta nem látott ütemben kezdett előretörni az orosz haderő. Aztán Amerikában fordulat történt: a Kongresszus több mint hat hónap huzavona után úgy döntött, hogy 61 milliárd dollárnyi forrással, hadianyaggal és technikával támogatja meg Kijevet a következező egy évben. Ez nyilván más NATO-országokat is megihletett: Nagy-Britannia rekordméretű fegyvercsomagot jelentett be tegnap, illetve úgy tűnik, lassan a régóta áhított F-16-osok is megérkeznek. Mit kap Ukrajna és mire lesz ez elég? Fordulat jöhet a háborúban? Mikor lesz végre vége ennek az egésznek? Nézzük, mi az, amit tudni lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×