eur:
394.86
usd:
364.07
bux:
65532.7
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: sputnikvaccine.com

Fontos figyelmeztetések kerültek az orosz oltás alkalmazási útmutatásába

Számos betegségben szenvedőnél kell "óvatosnak" lenni. Oroszországban a világon először lefotózták a brit vírusmutánst.

A Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban. Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul. A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot.

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int az oltásnak

  • a krónikus máj- és vesebetegségek,
  • endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség),
  • a vérképzőrendszer súlyos betegségei,
  • epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei,
  • akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban.

A Gamaleja korábban, ugyancsak információ hiányára hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet. Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.

Oroszországban az elmúlt napon 19 290 új esettel 3 738 690-re emelkedett az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legalacsonyabb adat november 11-e óta. A napi növekmény 8,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző napinál, amikor 21 127 új esetet diagnosztizálták. A legtöbb új fertőzöttet - 29 935-öt - december 24-én mutatták ki Oroszországban.

A növekmény most 0,52 százalék, az új esetek 10,3 százaléka tünetmentes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×