INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

brüsszeli hét

eu monitor

gyévai zoltán

vakcina

koronavírus

A koronavírus elleni Pfizer-BioNtech vakcinát készíti elő az oltáshoz a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dolgozója Zalaegerszegen 2021. január 5-én.

Megoldottnak látja Brüsszel a vakcina "szöveges matekfeladatát"

Az Európai Bizottság számításai alapján nyár közepéig minden uniós polgárt be lehet oltani a koronavírus elleni vakcinával. Az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: Brüsszel eddig hat céggel kötött megállapodást több mint 2 milliárd dózisra.

Az európai szintű vakcinaportfólió alapján – tehát a jelenlegi adottságok és lekötött mennyiségek tükrében – a második negyedév végééig, vagyis nyár közepéig az unió teljes lakosságát be lehetne oldani, legalábbis a Brüsszeli hangok szerint – mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán. Véleménye szerint nem véletlen, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján a tagországok rábólintottak az úgynevezett oltási prioritási sorrendre is, hiszen tisztában voltak azzal, hogy nem lesz meg a szükséges vakcinamennyiség, hogy mindenkit beoltsanak rohamtempóban, egy–két hónap leforgása alatt.

A mintegy 450 millió lakosú Európai Unió ez idáig

hat vakcinagyártóval kötött megállapodást, összesen 2,3 milliárd dózis leszállítására,

azonban ezek közül eddig csak kettő, a Pfizer–BioNTech illetve a Moderna kapta meg a forgalmazási engedélyt; ők 760 millió adag oltóanyagot biztosítanának. Amennyiben a kérelmét már benyújtó AstraZeneca is zöld utat kap Brüsszeltől, az újabb 400 millió vakcinát jelentene. A fennmaradó három gyártó esetében pedig még várat magára az engedélyeztetési kérelem. Mindeközben viszont kettő újabb – kisebb – céggel is lezárultak a tárgyalások, ám szerződéskötésre még nem került sor.

Vagyis lassan már nyolc vállalat lesz érdekelt az európai uniós portfólióban, összegezte Gyévai Zoltán, aki szerint egy olyan projektről van szó, amelyben

egyértelműen kimutatható az Európai Unió hozzáadott értéke,

és nem véletlen, hogy Magyarország is részt vett mindebben, hiszen így lehetett biztosítani, hogy méltányos áron, ha nem is ez volt az elsődleges, gyorsan és a többi tagállammal megegyező időben hozzájussanak a magyarok is az oltóanyaghoz.

Ugyanakkor felmerül egy kollektív felelősségi kérdés is

– tette hozzá végezetül a szakember –, miszerint meg lehetett-e volna oldani – az adott gyártási kapacitások mellett – az EU egészének gyorsabb beoltását.

Az Európai Bizottság ez idáig

  • az AstraZeneca (400 millió adag),
  • a Sanofi-GSK (300 millió adag),
  • a Johnson & Johnson - Janssen (400 millió adag),
  • a BioNTech-Pfizer (600 millió adag),
  • a CureVac (405 millió adag) és
  • a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Lezárta továbbá

  • a Novavax (100 millió adag), valamint
  • a Valneva (30 millió adag) gyógyszeripari vállalatokkal folytatott, a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaguk beszerzéséről szóló megbeszéléseket.

Összességében tehát Európa akár 2,5 milliárd adag oltóanyaghoz férhet hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Lassan már nyolc vállalat lesz érdekelt az uniós vakcinaportfólióban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018