eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: meghosszabbítjuk a korlátozások érvényességét

Péntek reggel ismét interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a miniszterelnök. Szóba került a vakcinák érkezésének menetrendje, a 2021-es év várható teljesítménye és a Capitoliumba való betörés ügye is.

(A teljes interjú ide kattintva meghallgatható.)

Az operatív törzs péntek reggeli üléséről érkezve Orbán Viktor beszámolt róla, hogy a törzs adatai szerint 42 549 egészségügyben dolgozót oltottak be eddig, az emberek körében az "ellenállás" csökken az oltás felvételével szemben, így kezdődhetett meg az idősotthonok védelme is.

A hétvégén minden, 150 főnél több idős lakóval rendelkező otthonban elkezdődhet az oltás.

Az idősotthonban lakók körülbelül 80 százaléka vállalja az oltást, a dolgozók 50 százaléka. "Bár bennem is van bizonytalanság, mert ez egy személyes döntés, mégis arra kérem őket, hogy inkább igennel döntsenek; én is be fogom oltatni magam, ha rám kerül a sor az oltási tervben."

Eddig 80 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett az országba, ez kevés, ezért az operatív törzs döntése szerint február 1-jéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

– jelentette be a miniszterelnök. Az általános iskolák nyitva maradnak, a középiskolákban, mint ismert, marad az online oktatás. A gyorsabban fertőző törzsek terjedésére utalva megjegyezte: nem tudjuk, mi lesz, de van egy stabil korlátozási rendszer, az változatlan marad. A kiszámíthatóság épp olyan fontos, mint a hatékonyság, nem akarják "rángatni" a szabályokat az aktuális fertőzöttségi helyzethez igazodva.

Amíg nincs elég vakcina, addig olyan életre rendezkedjünk be, amilyenre ilyenkor lehet – indokolta Orbán Viktor az intézkedést.

Kórházban 5297 ember volt reggel, lélegeztetőgépen 372; 2907 új fertőzött, 115 elhunyt szerepel a péntek reggeli adatokban.

Volt rosszabb is, de ez még nagy nyomás az egészségügyön - jegyezte meg.

COVID 2/59. Operatív törzs // Task Force

Közzétette: Orbán Viktor2021. január 7., csütörtök

A 2019-ben és a 2020-ban elhunytak számának különbségét kis korrekcióval lehet úgy tekinteni, mint a Covid-áldozatok számát – mondta azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi adatok is jobban összevethetők a tavalyi év lezártával. Ebben Magyarország számos országnál (például Belgium, Olaszország, Spanyolország, USA, Svédország, Franciaország) bizonyult eredményesebbnek.

"A végső győzelem neve vakcina, erre nem várni, hanem inkább szerezni kell, le kell csapni – jelentette ki –, mert az EU lassú. Ezért tárgyalunk a kínaiakkal, oroszokkal, izraeliekkel. (...) Látom a vitákat az EU-ban, én is jobban szeretem, ha ilyenkor nem várni kell (a közösen beszerzett vakcinára - a szerk.), hanem cselekedni."

Az oltási terv is úgy készült, hogy azokat kell beoltani először, akiket elvihet a vírus. Ha a közvetlen veszélyben lévők mindegyikét sikerül beoltani, akkor a legfontosabb kötelességünknek eleget tettünk – jelentette ki Orbán Viktor. Az a dolgunk, hogy annyi vakcinát szerezzünk, amennyien be akarják oltatni magukat. Jó lenne, ha minél többen választanák ezt.

"Ne felejtsük el a nagyszerűséget sem, az egészségügyben dolgozók nagyszerűségét, mert sokszor leírták már ezt az egészségügyi rendszert, de büszkék lehetünk rájuk, rengeteg embert mentettek meg és rengetegnek könnyítették meg a szenvedését" – hangsúlyozta a kormányfő. A tanárokról és a digitális oktatásra való átállásról is elismerően szólt, továbbá kiemelte, hogy a magyarok fegyelmezettek és itthon nem voltak tüntetések, mert "mindenki belátta, hogy valamiféle rendezettséget kell mutatnunk ahhoz, hogy túljussunk ezen az időszakon".

"Ahogyan az ország küzd, az elismerésre méltó"

– szögezte le.

Csak azokat a jogköröket kell átadni Brüsszelnek, amit ott jobban gyakorolnak, mint itthon. Van, amit nemzeti alapon kell intézni, és több olyan van, amit vissza is kéne venni Brüsszeltől, mert mi jobban csináljuk – fejtette ki a miniszterelnök a közös uniós vakcinabeszerzésre vonatkozó kérdésből kiindulva.

"Az egyetlen szám, amiben megbízom a foglalkoztatottsági témában az az, hogy ma Magyarországon mennyien dolgoznak. A legfrissebb statisztika szerint 4 496 000 ember dolgozik, ez 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt volt. Aki mást mond, az nem a valóságos életről beszél" – értékelte a válságkezelést ért kritikákat. "Már visszanyertünk számos munkahelyet, de vissza fogjuk nyerni a többit is, sőt még annál is több munkahely lesz, mert munkahelyteremtő programot, állami beruházási programot, otthonteremtő programot indítottunk.

Azt akarom, hogy kiemelkedően jó év legyen a magyaroknak 2021,

bár az első hónapok még döcögősek lesznek. Az esélye ennek valóságos" – mondta.

A baloldal a munkabéreket támogatná, nem a beruházásokat, Orbán Viktor viszont megismételte, ő az utóbbiban hisz, főleg mert "csak" 26 ezerrel dolgoznak kevesebben, tehát nincs tömeges munkanélküliség. Munkahely viszont beruházásból van, munkahelyet a vállalkozások tudnak adni az embereknek, ezért támogatják a vállalkozásokat. Ahol a legnagyobb szükség van rá, ott van bértámogatás is, például a turizmusban, vendéglátásban – tette hozzá.

"Azt fogjuk látni, hogy a magyar válságkezelést a 2021-es év végén a rendkívül jól sikerültek közé soroljuk" – jelentette ki, megjegyezve, hogy az eredményességet persze befolyásolja, hogy mikor lehet az életet visszaengedni a normális kerékvágásba, ebben pedig a vakcina a kulcs.

A Moderna vakcinájának érkezésével kapcsolatban annyit mondott a kormányfő: van egy menetrend arra, hogy melyik gyártó melyik hónapban mennyi vakcinát hoz. "Ezek nem boldogító, kicsi számok.

Csak nyugati vakcinára alapozva nem fogjuk tudni felgyorsítani az oltási programot, akkor még hónapokat kell várni az újraindulásra,

azért tárgyalunk más országokkal, hogy ez az idő rövidebb lehessen."

A washingtoni Capitoliumba való betörés kapcsán részvétet nyilvánított Orbán Viktor a négy elhunyt családjainak. A politika felől nézve a dolgot azt javasolta maguknak, hogy továbbra se minősítgessenek más országokat, mert "mi sem szeretjük, ha minket minősítgetnek". Ez az amerikaiak dolga, bíznak abban, hogy megoldják a kialakult helyzetet.

"A baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlament épületét az erőszakos tömegtől, amelyben ellenzéki politikusok is voltak"

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar rendőrök akkor kiválóan teljesítettek, kemény provokációkat kellett kiállniuk.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×