INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

koronavírus

pcr-teszt

légitársaság

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírusfertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztától mintát vesz koronavírusteszthez a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.

Már a légitársaságok egy része is negatív PCR-tesztet kér

Infostart

A szigorodó beutazási szabályok miatt már repülőtereken is megkövetelik a koronavírus-mentesség igazolását.

Az Egyesült Államok január 26-tól követeli meg az indulás előtt legfeljebb 72 órával végzett PCR-teszt negatív eredményét, ennek hiányában a légitársaságok fel sem engedhetik az utast az induló járat fedélzetére. Kivételt az Egyesült Államok valamelyik repülőterén átszálló utasok jelentik – írja az airportal.hu.

Emellett továbbra is érvényben van az a beutazási szabály, amelynek értelmében a schengeni övezetből nem amerikai állampolgár nem léphet az országba, de a tilalom az állandó letelepedési engedéllyel rendelkezőkre és az amerikai állampolgárok közvetlen hozzátartozóira nem vonatkozik.

Bár a légitársaságok és egyes képviselők szerették volna, ha ezt a szabályt felfüggesztik, a törvényhozás végül hatályban hagyta az intézkedést.

Az Egyesült Királyság péntektől teszi kötelezővé az országba belépők számára a negatív eredményű koronavírus-teszt meglétét, amelyet – az amerikai példához hasonlóan – legfeljebb 3 nappal indulás előtt lehet elvégeztetni, és a beszállás előtt ellenőrizni kell. Elektronikus formában elküldött igazolást is elfogadnak, de az érkezéskor is szűrésen kell részt venni. Ezután tíz napra karanténba kell vonulni, amely egy második negatív PCR-teszttel 5 napra csökkenthető. A szabályt megszegőkre 500 fonttól, nagyjából 200 ezer forinttól kezdődő bírságot szabhatnak ki.

Az Írországba utazókra egy nappal később, január 16-tól vonatkoznak ugyanilyen szabályok. Eddig csak a Dél-Afrikából és az Egyesült Királyságból érkezőktől kértek indulás előtti negatív tesztet, de most már az összes beutazótól megkövetelik.

A német szövetségi kormány is fontolóra vette, hogy a nagy kockázatú, illetve a fertőzőbb vírusmutációval fertőzött országokból érkezőknek is előírja a kötelező, indulás előtti tesztelést. Végleges döntés még a héten várható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018