eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök jelentést tesz a koronavírussal kapcsolatban a parlament üléstermében, Rómában 2020. március 25-én. Olaszországban már 69176 fertőzött személyt regisztráltak van és 6820 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Változást kényszeríthet ki a járvány az olasz kormányban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyeztetést kezd a kormánypártokkal hétfő délután a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután viták merültek fel a koronavírus-járvány nyomán elfogadott európai gazdasági helyreállítási alapból érkező források felhasználásáról. A jobboldali ellenzék a választásokban látja a megoldást.

Giuseppe Conte elsőként az Öt Csillag Mozgalom (M5S), majd az esti órákban a baloldali Demokrata Párt (PD) vezetőségi tagjait és parlamenti frakcióvezetőit fogadja. Kedden a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) küldöttsége következik.

A kormánypártokkal való egyeztetés az után vált szükségessé, hogy Matteo Renzi élesen bírálta a miniszterelnököt. Renzi elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Olaszországnak szánt 209 milliárd euró európai gazdasági helyreállítási forrás felhasználására Giuseppe Conte egy maga vezette menedzseri csapatot állított fel - a parlament és a szakszervezetek, és főleg a legkisebb kormányerő IV bevonása nélkül.

Matteo Renzi úgy nyilatkozott, ha Conte nem módosítja a források felhasználási terveit, az IV kész kivonni minisztereit a kormányból. Renzi határidőként a költségvetési törvény december 28-i parlamenti szavazását jelölte meg.

Sajtókommentárok szerint kormánybuktatás helyett a kormány átalakítása várható. A Renzit "faltörő kosként" használó M5S és a PD is új pozíciókat akar szerezni a miniszterelnök hatáskörének csökkentésével. Az Il Giornale jobboldali napilap szerint a kormánypártokkal induló egyeztetés annak bizonyítéka, hogy Giuseppe Conte sarokba szorult, és valamennyit hajlandó engedni a válság elkerülésére. Az Il Messaggero azt írta, a kormányválság színház csupán, melyet a kormánypártok a járvány teremtette valódi válságban saját előnyükre akarnak felhasználni.

A jobboldali ellenzéket vezető Matteo Salvini korábban bejelentette, hogy az ország stabilitása és a gazdasági források minél megfelelőbb felhasználása érdekében kész egyeztetni Giuseppe Contéval. Hangsúlyozta, hogy az koronavírus-járvány miatti egészségügyi helyzetben, betegekkel teli kórházakkal, nehéz februárban vagy márciusban választásokat elképzelni, ezért a voksolást a vészhelyzet elmúlása után kell megtartani.

A Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) valamint az Antonio Tajani pártalelnök képviselte Hajrá Olaszország (FI) közös hétfői sajtótájékoztatóján a jobboldali koalíció egységét hangsúlyozták más és más állásfoglalást képviselve.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×