eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének.
Nyitókép: Jean-Francois Badias

Ursula von der Leyen kezet nyújtana a leendő amerikai kormányzatnak

Itt az idő, hogy újfajta, előremutató kapcsolatokat építsünk ki az Egyesült Államok leendő új vezetéséével - mondta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán a transzatlanti partnerség irányvonalait bemutató sajtókonferencián.

Az elnök elmondta, hogy a transzatlanti szövetség közös értékrendszeren és történelmen alapszik, de még ezeknél az alapoknál is fontosabb egy erősebb, békésebb, prosperálóbb világ együttes kiépítése. "Ha a partnerségünk erős, mindannyian erősebbek vagyunk" - tette hozzá.

Josep Borrel, az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője arról beszélt, hogy a partnerség minél hamarabb történő elindítása érdekében a decemberi EU-csúcson szó lesz a partnerség kialakításáról, és a jövő év első felében várhatóan megrendezik az első EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

Az Európai Unió partnerségi stratégiája az Egyesült Államokkal közös, az eddiginél erősebb multilaterális fellépésre és érdekérvényesítésre, továbbá a közös értékeket tiszteletben tartó megoldások keresésén alapul.

Az unió együtt kíván működni a leendő amerikai vezetéssel a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításban, az alapvető orvosi termékek kereskedelmének megkönnyítése, valamint az Egészségügyi Világszervezet megerősítése és megreformálása érdekében. Az stratégia továbbá előtérbe helyezi az Egyesült Államokkal kialakítandó zöld technológiai szövetséget, és a fenntartható finanszírozás globális szabályozási keretei között kialakított kereskedelmi partnerséget.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a múltban az uniós transzatlanti kapcsolatokat "egyoldalú tendenciák" és feszültségek jellemezték. A testület bízik abban, hogy a Joe Biden várható amerikai elnök hivatali időszaka új lehetőséget kínál az unió számára egy közös értékeken alapuló jövőbeli együttműködésre.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×