INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

covid-19

egészségügy

magyarország

európai bizottság

Egészségügyi dolgozó előkészíti a koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát, mielőtt beadná egy önkéntentesnek egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.

Csak így járul hozzá az EU az orosz vakcina magyarországi használatához

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Az Európai Unió nem emel kifogást, ha Magyarország orosz oltóanyagot használ, de csak ha vészhelyzet van, és ha a vakcinát kizárólag saját területén alkalmazza.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerint kivételes vészhelyzetben megengedett, hogy egy tagország már azt megelőzően használatba vegyen egy új oltóanyagot, hogy annak forgalmazásához megszületett volna az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség formális engedélye.

Ez esetben

az illetékes nemzeti hatóság kizárólagosan saját felelősségére jár el,

és köteles szavatolni, hogy az uniós szinten még nem jóváhagyott gyógyászati termék az ország határain belül marad és nem kerül más EU-országba.

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Magyarország a koronavírus-járvány megfékezésére az orosz Szputnyik V-féle oltóanyagot is készül alkalmazni. Az első szállítmányt már decemberre várják, amit hazai klinikai ellenőrzésnek vetnek még alá, majd a tervek szerint januártól kezdődhetne a tömeges forgalmazás.

A Szputnyik V-t Oroszországban először 76 emberen tesztelték, ekkor 92 százalékosra minősítették hatékonyságát, majd alkalmazását 18 ezer emberre kiterjesztették, ami alapján a megbízhatósági rátát 95 százalékosra emelték.

Hírek szerint Magyarország lesz az első EU-állam, amelyik orosz vakcinát alkalmaz majd, miként az is viszonylag szokatlan, hogy ehhez nem várják meg az amszterdami EU-ügynökség egyetértését. Bizottsági részről ez utóbbi kapcsán emlékeztettek, hogy az intézkedéshez legitimitást adó rendkívüli nemzeti vészhelyzet időben csak korlátozott lehet.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018