eur:
388.7
usd:
361.69
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Heung Soon

Megvan, mennyiért kapja az unió a Pfizer oltását

Az Európai Unió közel 9 milliárd eurót költhet a Pfizer és a CureVac oltásaira a Reuters értesülései szerint.

A Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett, koronavírus elleni oltásáért adagonként 15,5 eurós árat sikerült az EU-nak kialkudnia a gyógyszergyártóval folytatott tárgyalások során - tudta meg a Reuters egy, a tárgyalássorozatban részt vevő uniós hivatalnoktól.

A kiszivárogtatott ár megerősíti azt a korábbi információt, mely szerint

az unió olcsóbban kapja majd az oltást, mint az USA:

Amerikának 19,5 dollárért szállít majd a Pfizer, az uniós ár nagyjából 18,3 dollárnak felel meg.

Mindez azt jelenti, hogy az államszövetség által lekötött 200 millió adagért 3,1 milliárd eurót fizetnek, ha pedig a további 100 millió, opció biztosította adagot is kérik az államok, az 4,65 milliárd euróra növelik a számlát. Friss és érzékeny információ ugyanakkor az, hogy a szerződés biztosítást is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy ha a gyártó mégis Amerika irányába irányítana a vakcinaadagból, akkor kompenzációt köteles fizetni az uniós államoknak. Ezt a záradékot az unió kérésére csatolták a szerződéshez, annak ellenére, hogy az európai piacra Európában akar majd gyártani a Pfizer.

A CureVac-kel kötött másik szerződésben 225 millió adagnyi vakcinát szerzett meg 10 eurós áron, ami két euróval olcsóbb a gyár által korábban nyilvánosságra hozott alapárnál. Ebből az oltóanyagból összesen 405 millió adagnyiról szerződtek, melyen belül 180 milliónyi opcionálisan vásárolható meg - az ugyanakkor egyelőre nem tiszta, hogy a 180 milliónyi, opció keretén belül megvehető oltásért is a nyomott árat kell-e fizetni majd. Amennyiben igen, akkor 4,05 milliárd euróba kerülnek majd összességében az oltások, melyek márciustól érkezhetnek.

A Reuters számítása szerint tehát csak erre a kétféle vakcinára 8,7 milliárd eurót költhetnek majd az uniós tagállamok.

A két érintett gyógyszergyár szóvivői nem kívánták kommentálni a Reuters értesüléseit.

Mindkét vakcina mRNS-technológia használatával, innovatív módon készült. A fenti feltételek akkor érvényesek csak, ha az oltást az európai hatóságok is elismerik biztonságosnak és hatékonynak. Az árat nem az unió, hanem az egyes, az oltásból vásárolni kívánó országok fizetik majd meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×