INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

líbia

fegyverszünet

külföld

Az éjszakai rakétatámadásban megsemmisült járművek egyike a líbiai főváros, Tripoli Abu Szalim negyedében 2019. április 17-én. Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője Halífa Haftar tábornoknak, a kelet-líbiai hadsereg vezetőjének a katonáit tette felelőssé a Tripoli elleni rakétatámadásért, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették és sokan megsérültek. Az ország keleti részét uraló Haftar tábornok április negyedikén indult Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik.

Megállapodás: 2011 után esély nyílt a rendezésre Líbiában

Infostart / MTI

Azonnali és tartós fegyverszünetről állapodtak meg a líbiai szemben álló felek pénteken az ENSZ égisze alatt Genfben tartott tanácskozásukon.

A Nemzetek Palotájában rendezett találkozóról közleményt adott ki az ENSZ líbiai különleges missziója, amely szerint a lépés fontos fordulópont a béke és a stabilitás megteremtéséhez.

Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős helyettes különmegbízottja azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy tanúja lehetett ennek a történelmi pillanatnak. Arabul elmondott beszédében hangsúlyozta, gratulál a résztvevőknek az elért eredményhez.

A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi diktátort. Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit a nemzetközi közösség által elismert egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Halífa Haftar tábornok ellenőrzi. Mindkét felet különböző országok támogatták eddigi harcaikban.

A felek az elmúlt hetekben Genfben ültek össze, hogy megállapodjanak a tartós fegyverszünet feltételeiről. Erről Williams azt mondta, "hosszú és nehéz út vezetett idáig. A született eredmény elérését a (felek) hazaszeretete tette lehetővé."

A különmegbízott később a sajtónak azt mondta, hogy átfogó és állandó, azonnal hatályos nemzeti megállapodás született. Ennek együtt kell járnia azzal, hogy távoznak az országból a zsoldosok, külföldi harcosok.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018