INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

koronavírus

nagy-britannia

támogatás

bér

Védőmaszkot viselő nő halad el a londoni Oxford Street egyik ruhaüzlete előtt, ahol a kirakatba helyezett kijelzőkön a koronavírus-járványhoz kapcsolódó műalkotásokat jelenítenek meg 2020. május 21-én.

Koronavírus – Nagy vállalást tett a brit kormány

Infostart / MTI

A brit kormány a jövő hónaptól megtéríti a bezárásra nem kötelezett cégek munka nélkül maradó, de el nem bocsátott alkalmazottainak bérük csaknem kétharmadát – jelentette be Rishi Sunak pénzügyminiszter.

A Nagy-Britanniában ismét egyre gyorsabban terjedő koronavírus-fertőzés miatt a kormány a járvány jelenlegi gócának tekintett egyes észak-angliai térségekben a legmagasabb szintű készenléti fokozatot léptette életbe, és ezekben a térségekben a vendéglátóhelyek jelentős részének be kellett zárnia.

Ezeknek a bezárásra kötelezett cégeknek a már korábban bejelentett tervek alapján a kormány november 1-től kifizeti alkalmazotti bérek 67 százalékát.

Az a sajátos helyzet alakult azonban ki, hogy így ezek a vállalatok jobban jártak volna, mint azok, amelyek az alacsonyabb készenléti fokozatokban lévő országrészekben működnek és nem kellett bezárniuk. A nekik nyújtandó költségvetési bérköltség-támogatás ugyanis az eredeti tervek alapján sokkal szűkösebb lett volna, viszont a járványhelyzet miatt ezeknek a vállalkozásoknak a forgalma is markánsan zuhant.

Rishi Sunak pénzügyminiszter azonban csütörtökön a londoni alsóházban jelentős változtatásokat jelentett be. Ezek alapján novembertől a bezárásra nem kötelezett cégek el nem bocsátott, de az alacsony kereslet miatt kevesebb munkát végző alkalmazottai esetében a le nem dolgozott munkaórák után járó bér 61,67 százalékát a kormány folyósítja.

A kötelezettségvállalás havi 1541,75 font (617 ezer forint) munkabérig terjed.

Az eredeti tervek alapján a költségvetés az e kategóriában lévő vállalatoknak egy-egy alkalmazott után 697,92 fontig terjedő bérköltséget térített volna meg.

A munkáltatónak a korábban bejelentett támogatási program alapján a le nem dolgozott alkalmazotti munkaórák után járó bérek 33 százalékát kellett volna novembertől saját forrásból befizetnie költségvetési hozzájárulásként; a pénzügyminiszter által csütörtökön bejelentett módosítás értelmében ez 5 százalékra csökken.

A brit kormánynak van már egy hasonló kezdeményezése, amelynek alapján a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt vállalati alkalmazottak bérének 80 százalékát – legfeljebb 2500 font erejéig – a költségvetés fedezi, ha a cégek nem bocsátják el ezeket a munkavállalókat.

Ez a program viszont október végén lejár, és ennek helyébe lép november 1-től az új bértámogatási rendszer.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018