INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

fehéroroszország

aljakszandr lukasenka

választás

A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás során augusztus 10-én elhunyt Alekszandr Tarajkovszkij búcsúztatásának résztvevői Minszkben 2020. augusztus 15-én. A 34 éves férfit a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le. A tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel.

A fehérorosz elnök telefonon egyeztetett Putyinnal, a balti országok új választást sürgettek

Infostart / MTI

Új, szabad és tisztességes választások kiírására szólította fel a fehérorosz vezetést szombaton az észt, a litván és a lett miniszterelnök. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elutasította a külföldről érkező bírálatot, miután telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Saulius Skvernelis litván, Jüri Ratas észt és Krisjanis Karins lett miniszterelnök észtországi megbeszéléseik után kiadott közleményben javasolták nemzetközi megfigyelők részvételét az új választásokon, egyúttal önmérsékletre szólították föl a fehérorosz hatóságokat, és követelték a kormányellenes tüntetők szabadon bocsátását. A héten a három balti ország Lengyelországgal közösen már intézett hasonló felhívást Minszk felé.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elutasította a külföldről érkező bírálatokat. Kijelentette, hogy Fehéroroszországnak van megválasztott kormánya, nem szorul rá, hogy külföldi kormányok vagy közvetítők oldják meg az országban kialakult helyzetet.

A 65 éves elnök, aki 1982-től nyolc éven át egy mezőgazdasági kolhoz vezetője volt, és 26 éve irányítja a volt szovjet tagköztársaságot, szombat délelőtt a nyilvánosság előtt jelezte, hogy beszélni akar orosz hivatali partnerével, amit egyes elemzők úgy értékeltek, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért.

A telefonbeszélgetés létre is jött - a Kreml tájékoztatása szerint Minszk kezdeményezésére -, és ezen Lukasenka és Putyin kifejezték meggyőződésüket, hogy hamarosan megoldást találnak minden problémára, amely az elmúlt időszakban felmerült Fehéroroszországban. "Nem szabad, hogy ezeket a problémákat kihasználva destruktív erők kárt tegyenek a két ország (Fehéroroszország és Oroszország) közötti, az unió keretén belül megvalósuló, kölcsönösen előnyös együttműködésben " - fogalmazott a moszkvai elnöki hivatal a vasárnapi fehérorosz elnökválasztás miatt kirobbant tiltakozásokra utalva.

Szombaton ismét több tízezren vonultak az utcára Minszkben tiltakozva a hat nappal korábbi, az Egyesült Államok és az Európai Unió állásfoglalása szerint is elcsalt fehérorosz elnökválasztás eredményének a meghamisítása, majd ezután a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszak ellen. A tiltakozók virágot helyeztek el azon a helyen, ahol a héten a rendőri erőszak következtében életét vesztette egy tüntető, és azt skandálták, hogy Lukasenka gyilkos, és távoznia kell a hatalomból.

Nyitókép: A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás során augusztus 10-én elhunyt Alekszandr Tarajkovszkij búcsúztatásának résztvevői Minszkben 2020. augusztus 15-én. A 34 éves férfit a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le. MTI/EPA/Jauhen Jercsak
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018