eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma
Az illegális bevándorlók egyike a dél-olaszországi Lampedusa közelében veszteglő Open Arms nevű spanyol civil mentőhajó fedélzetén 2019. augusztus 18-án. Előző nap este 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását engedélyezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A mentőhajón még összesen 107 bevándorló maradt, akik több mint két hete várják sorsuk rendeződését.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Francisco Gentico

Olaszország: a migrációs helyzetet csak nehezíti a járvány

A szakértő beszámolója szerint két hét alatt ötezer migráns érkezett Lampedusára úgy, hogy az előző két évben összesen 35 ezer.

Tarthatatlannak nevezte az egészségügyi és biztonsági helyzetet Lampedusán a migránsokkal teli hajók folyamatos érkezése miatt Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere, aki ultimátumot adott a római kormánynak a helyzet megoldására.

Molnár Anna Olaszország-szakértő az InfoRádióban azt mondta, 2018-2019-ben már azt lehetett hinni, hogy a helyzetet sikerül kezelni - összesen 35 ezren érkeztek két év alatt -, de végül nem így lett.

"Ebben az évben eddig 14 ezer a szám, és bár ez jóval alacsonyabb, mint a 2015-ös hullám alkalmával, amikor 150-180 ezren érkeztek, de több, mint ami az előző években volt jellemző.

Az elmúlt két hétben ötezren jöttek,

és a korábbi líbiai útvonal helyett most Tunézia felől érkeznek egyre többen, több kisebb csónakkal" - részletezte, utalva arra is, hogy ilyentájt nyugodtabb a tenger, könnyebb rajta akár csónakkal is utazni.

Lampedusán van egy hot spot, ezt 100 főre tervezték, most nagyságrendileg 700-an tartózkodnak ott, az olasz hatóságok folyamatosan szállítják át az embereket Szicíliába, illetve más olasz területekre, de közben tart a járvány is.

"Az olaszok a tunéziai hatóságokkal tárgyalnak részben a visszatoloncolásról, de a helyzetet csak nehezíti a járvány" - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Molnár Anna, aki mindennek tetejében még a jelentkező gazdasági visszaesésre is rámutat.

Hogy az érkezőknek karantén alá kell kerülni, azon a hatóságok folyamatosan dolgoznak, de ez folyamatosan feszültségeket szül,

az emberek szökni próbálnak.

Molnár Anna emlékeztetett rá, hogy 2019 novemberében az EU öt tagállama - Olaszország, Franciaország, Málta, Németország és Finnország - megállapodott a migránsok egy részének elosztásában, azonban a folyamat a járványhelyzetben elakadt. A német külügy mindenesetre már jelezte, a problémával nem szabad Olaszországot egyedül hagyni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×