eur:
394.97
usd:
363.38
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Drámai bejelentés a koronavírus elleni vakcináról a WHO-tól

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Számos fejlesztés alatt álló oltóanyag van jelenleg a harmadik kísérleti fázisban, és azt reméljük, hogy több hatékony vakcina is elérhető lesz majd, amellyel megállíthatóvá válhat a koronavírus terjedése. Ugyanakkor pillanatnyilag még nincs meg a tökéletes megoldás, és nem kizárt, hogy olyat soha nem is találunk - fogalmazott Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A WHO főigazgatója kiemelte azt is, hogy bár a koronavírus-világjárvány a 20. század eleje óta a legnagyobb globális egészségügyi vészhelyzetnek tekinthető, a közös nemzetközi küzdelem az oltóanyag kifejlesztéséért ugyancsak történelmi jelentőségű.

"Nem biztos, hogy meglesz a vakcina, de az mindenképpen példa nélküli, hogy milyen gyors tempóban sikerült elérni az oltóanyag-fejlesztés jelenlegi szintjére, ahol már több kísérleti vakcina a klinikai tesztek végső fázisaiban jár" - mondta Tedrosz. Hozzátette ugyanakkor:

vannak olyan aggodalmak, hogy a kifejlesztett vakcina nem lesz teljesen hatékony, vagy csak pár hónapra lesz képes védelmet nyújtani.

Világszerte már több mint 18,1 millió embert fertőzött meg a koronavírus, és több mint 688 ezren haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe. A WHO-főigazgatója és Mike Ryan vészhelyzeti igazgató közösen arra szólította fel a világ valamennyi országát, hogy szigorúan tartassák be az egészségbiztonsági előírásokat, azaz

a szájmaszk viselésére, a távolságtartásra és az alapos kézmosásra vonatkozó ajánlásokat, illetve végezzenek folyamatos tesztelést.

Tedrosz szavai szerint a szájmaszk viselésének világszerte a szolidaritás jelképévé kellene válnia.

Mike Ryan a sajtótájékoztatón azt mondta: azokban az országokban, ahol magas a fertőzési ráta, például Indiában és Brazíliában, nagy küzdelemre kell készülni. Hosszú lesz a kiút a válságból, és hosszú távú elköteleződésre lesz szükség - figyelmeztetett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×