eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
A velencei Szent Márk tér 2020. június 26-án. Háttérben a Szent Márk-székesegyház.
Nyitókép: A velencei Szent Márk tér 2020. június 26-án. Háttérben a Szent Márk-székesegyház. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Koronavírus - Olaszországban továbbra is napi húsz felett a halottak száma

Olaszországban újabb 21-gyel emelkedett a halottak száma egy nap alatt és elérte a 34 788-at az egészségügyi minisztérium által szerda este közölt adatok szerint.

Az aktív fertőzöttek száma 15 255-re csökkent, a gyógyultaké pedig elérte a 190 717-et.

A halottakat és gyógyultakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 240 760-t. Az utóbbi huszonnégy óra alatt 182 új fertőzöttet szűrtek ki.

Közülük Lombardiában 109-et a korábbi 62 után. Az északi tartományban hatan haltak meg az egy nappal korábbi négyhez képest. A lombardiai Bergamo térségében péntektől megkezdik az ellenanyagszintet mérő vérvizsgálatot a 12 és 17 év közötti fiatalok között is.

A szintén gócpontnak számító Vo' Euganeo teljes lakosságát tesztelték. A 3500 lakosú venetói települést február 23-án két hétre karantén alá helyezték. A vizsgálat eredményét Andrea Crisanti virológus professzor, a padovai egyetem és a londoni Imperial College kutatója a Nature tudományos folyóiratban közölte.

A kutatás kimutatta, hogy Vo'Euganeo lakosságának negyven százaléka tünetmentesen volt fertőzött.

Az adatok szerint a közép-olaszországi Lazio tartományban, ahol a főváros Róma is található, 832 az aktív fertőzöttek száma, közülük 630-an házi karanténban tartózkodnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdai sajtótájékoztatóján példamutatónak nevezte Spanyolország és Olaszország fellépését a járvány ellen. Hangsúlyozta, hogy márciusban mindkét ország a koronavírus-járvány tetőzésével küzdött, Spanyolországban napi tízezer új beteget, Olaszországban napi 6500-at szűrtek, mégis sikerült - megfelelő hozzáállással, alázattal és a lakosság együttműködésével - visszaszorítani a fertőzést.

Milánóban szombaton a kórházi ápolók tartanak országos megmozdulást kedvezőbb munkafeltételeket követelve, Rómában pedig a jobbközép ellenzék tüntet. A szervezők bejelentették, hogy megmérik a résztvevők testhőmérsékletét, akik számára kötelező lesz a szájmaszk viselete.

Olaszország egyelőre nem törölte el a karanténkötelezettséget az Európai Unión kívülről érkezők számára. A járvány miatti vészhelyzet egészen július 30-áig érvényben marad. Július 13-án ismét megnyitják a második milánói repülőteret, Linatét is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×