INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

koronavírus

szomszéd

járvány

szlovákia

románia

ukrajna

szerbia

ausztria

horvátország

szlovénia

Járókelőket ellenőriznek rendőrök Bukarestben 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot egy hónappal meghosszabbítják Romániában.

A szomszéd fűje sem mindig zöldebb - óvatosságra intenek a környező országok számai

Infostart

Az elmúlt két-három hétben Magyarország valamennyi szomszédos országában romlott a járványügyi helyzet a számok alapján, ami intő jel lehet.

Vannak jelek, amelyekből kiviláglik, a koronavírus-járvány nyugalmi időszaka talán a nyár végéig sem tart ki, a környező európai országok némelyikében kifejezetten ijesztő adatok látnak napvilágot az új fertőzöttek számának napi alakulásáról a Worldometers statisztikai portál adatai alapján.

Magyarországon az élet úgy hozta, hogy a nyaralni vágyók nagy többségben kényszerülnek külföldi pihenésüket hazaira cserélni, de így is akadnak "bátrak", akik célba veszik a szomszédos országokat.

És van az óvatosak széles csoportja, akik Magyarországon - a munkaasztal mellett maradva - árgus szemekkel figyelik, hogyan alakul a járványhelyzet a szomszédos országokban.

Mindannyiuknak érdekesek lehetnek az alábbi számok, segítenek tisztábban látni, mely szomszédos országban "mire jutott" a koronavírus az elmúlt napokban, milyen tendencia figyelhető meg.

Ausztria

Nyugati szomszédunknál május elejére csökkent hosszú idő után először 40 alá a napi újeset-szám - május 2-án 27 volt -, a 20 és 50 közötti számot pedig hosszú hetekig tartotta is. Június 11-én 18-ra is lecsökkent, azonban azóta emelkedni látszik a járványgörbe,

szombaton 58, vasárnap 74, hétfőn 69 új esetet regisztráltak,

az aktív fertőzöttek száma pedig a június 14-ei 373-as mélypont óta már újra 600-nál tart.

Szlovákia

Április 25-én már csak 13 új fertőzöttje volt Magyarország északi szomszédjának, ezt követően sokáig 10 alatt volt ez a szlovákiai adat. Június 25-én fordult elő aztán először kétszer egymás után, hogy a napi új fertőzöttszám kétszámjegyű volt, múlt hét csütörtökön már újra 23 új koronavírusost találtak a hatóságok.

Az aktív esetszám két hete esett 100 alá, mostanra azonban a 200 felé közelít.

Ukrajna

Észak-keleti szomszédunknál június elejére már eléggé hosszú volt a járványgörbe platója, hogy az emberek elhiggyék, a vészes folyamatok hamarosan megfordulnak, ehelyett az történt, hogy azóta gyakorlatilag folyamatosan nő az új esetek száma, június 26-án minden eddiginél több fertőzöttet regisztráltak (1109), igaz, az azóta érkező pár napi adat már biztatóbb ennél. Az már kevésbé, hogy a hetekig 13 ezernél stagnált aktív esetszám június hónap végére 23 ezer fölé emelkedett,

keddre virradóra pedig 12 koronavírusos meg is halt.

Románia

Romániában az április közepi tetőzést követően (523 új eset) június 8-án 125-re csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírusosok száma. Öt nappal később már több mint kétszerese volt, június 25-én pedig már csaknem négyszerese (460).

Az aktív esetek száma is 4500 alól 6000 fölé emelkedett alig két hét alatt,

ami mutatja, óvatosság szükséges. Az elmúlt három napban összesen 63-an haltak meg, ilyen adat utoljára május első felében volt. Keddre virradóra 17 újabb család gyászolt.

Szerbia

Déli szomszédunknál is "csak megtorpant" a járvány május elején, az utóbbi napokban teljes fegyverzettel támad a koronavírus,

az április közepi tetőzés után két héttel voltak utoljára annyira magas számok, mint most,

június 15. óta az új fertőzöttek száma kifejezetten aggasztó - 57 helyett 242. És május elsején volt a hétfőinél több halott (4) utoljára egyetlen nap alatt.

Horvátország

Május elejétől hetekig 2200 környékén tanyázott a "járványplató", majd egy hete hirtelen megint emelkedésbe kezdett a görbe, és már 2725 fertőzöttről tudnak Horvátországban. Két hete egymásután jöttek olyan napok, amikor egyetlen új fertőzöttet sem találtak, aztán egy hete már 30, múlt csütörtökön pedig

95-ön

állt ez a mutató. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a koronavírus itt nem akkora gyilkos, mint másutt, hetek óta nem vesztette senki életét a horvátoknál a koronavírus miatt.

Szlovénia

Összeállításunk utolsó szereplőjénél május elején már voltak napok, amikor nem regisztráltak új fertőzöttet, ám a nyugalmi időszaknak két hete vége szakadt, az elmúlt héten többször is kétszámjegyű volt az új fertőzöttek száma, és június 1. után négy héttel először regisztráltak halottat is vasárnap - mindjárt kettőt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018