INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

angela merkel

németország

európai unió

kiss j. lászló

Angela Merkel német kancellár érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek a következő keretköltségvetéssel foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. február 21-én.

Németország kézbe veszi az EU irányítását: "az egyben tartás a tét"

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A második világháború óta szembejött legnagyobb feladat megoldására kell vállalkoznia az unió szuperállamának soros elnökként - mutat rá Kiss J. László egyetemi tanár.

Heroikus feladat előtt áll az új német uniós elnökség - véli Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Németország július elsején veszi át a stafétát a horvátoktól, és a szakértő szerint gyakorlatilag az unió egybentartásáért kell dolgoznia.

"Precedens nélküli helyzetben vagyunk. A sajtóban elemzők arra a helyzetre emlékeztetnek, mint amikor a francia és a holland választók leszavazták az uniós alkotmányt; akkor a német elnökség tudott találni egy olyan megoldást, amellyel a Lisszaboni szerződésbe átmentették a leszavazott alkotmány legfontosabb pontjait, és a költségvetést is sikerült megmenteni. De a mostani helyzet jóval drámaibb" - figyelmeztetett Kiss J. László, aki szerint komoly a tét, szociálisan és gazdaságilag is össze kell fogni az uniót.

Az elmúlt évek folyamatában - mint a szakértő rámutat - Németország komoly fiskális fegyelemmel a háta mögött ráadásul eltávolodott a "mindenki a saját adósságáért felel" szemlélettől, ezzel átlépte saját árnyékát, és lényegében az európai integráció "közös eladósodás útján történő" megvédésének az élharcosává vált, figyelembe véve, hogy

hogyan lehet a költségvetést megoldani most, illetve létrehozni az európai újjáépítési alapot.

Kiss J. László ugyanakkor úgy látja: nemcsak a koronavírus-válságra vagy a költségvetési konfliktusokra, de olyan golbális problémákra is választ kell találni, mint a klímavédelem.

"Heroikus feladat előtt áll Németország, Angela Merkel is azt mondta, a második világháború óta ilyen kihívás előtt nem volt az állam" - mutatott rá.

Kiss J. László szerint ahhoz, hogy az unió "egy hangot beszéljen", önmagát kell először pályára állítania, de "erre a feltételek most nem a legjobbak", először az európai nemzetgazdaságokat kell konszolidálni és egy új startot kell venni.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Kapcsolódó hang

Németországé az új soros elnökség - Kiss J. László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018