INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

george floyd

rendőri túlkapások

tüntetés

Jadon Sancho, a Borussia Dortmund játékosa (b2) gólt rúg a Paderborn ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2020. május 31-i mérkőzésén, amelyet a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött játszanak a paderborni Benteler Arenában. A mezén viselt felirat igazságot követel George Floyd amerikai fekete bőrű férfinek, aki a letartóztatása után meghalt, miután egy rendőr percekig a nyakán térdelt a Minnesota állambeli Minneapolisban.

Világszerte tüntettek a rendőri túlkapások ellen

Infostart / MTI

Több helyen tartottak tiltakozó akciókat a rendőri túlkapások ellen, illetve tömegek fejezték ki szolidaritásukat az egyesült államokbeli tüntetők mellett, akik a fekete George Floyd halála miatt vonultak utcára.

Az új-zélandi Aucklandben több ezren demonstráltak hétfőn Floyd halála miatt - aki május 25-én vesztette életét egy rendőri intézkedést követően Minneapolisban - és általánosságban a hatósági erőszak és a rasszizmus ellen.

A tüntetők az amerikai konzulátus elé vonultak, ahol térdre ereszkedtek, táblákat tartva a magasba olyan feliratokkal, hogy "nem kapok levegőt" és hogy az "igazi vírus a rasszizmus". Az ország más városaiban is hasonló, békés megmozdulásokat tartottak.

A brit főváros központjában vasárnap szintén ezrek tüntettek. "Nincs igazság! Nincs béke"

- skandálták.

Brazíliában is voltak tiltakozások, a helyi nyomornegyedekben élő feketék elleni gyakori rendőri bűncselekmények ellen. A tömeg feloszlatására könnygázt vetettek be.

Kanadában demonstrációt szerveztek a rasszizmus ellen, amely összecsapásokba torkollott a rendfenntartók és egyes résztvevők között. Utóbbiak köveket dobáltak, és voltak, akik kirakatokat törtek be.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy az Egyesült Államokkal szembenálló, tekintélyelvű államokban, például Oroszországban és Kínában, a helyzetet a washingtoni bírálatok hitelességének aláásására próbálják elsősorban felhasználni.

A moszkvai kormány például azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal.

Az iráni televíziós csatornák részletesen foglalkoztak az egyesült államokbeli eseményekkel, és folyamatosan sugározzák a zavargásokról készített felvételeket. A külügyminiszter pedig felszólította az amerikai kormányt, hogy vessen véget a lakosság elleni erőszaknak.

Több amerikai nagyvárosban zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban az után, hogy egy hete egy férfi meghalt egy durva rendőri intézkedés során. Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

Nyitókép: MTI/EPA/Getty Images pool/Lars Baron
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018