INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

egyesült államok

zavargások

george floyd

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők felgyújtotta autó mellett rohamrendőrök Washingtonban 2020. május 30-án. Öt nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.

Súlyos zavargások az Egyesült Államokban, szükséghelyzetet rendeltek el több városban

Infostart / MTI

Hadszíntérré változtak Minneapolis utcái, a zavargások kiváltó oka, hogy hétfő este egy fekete férfi meghalt a rendőri intézkedés közben. A vétkes rendőröket letartóztatták. Az eset után tüntetni kezdtek, amelyek gyorsan zavargásokká változtak. A fosztogatásokkal és rongálással kísért események átterjedtek más amerikai nagyvárosokra is: Philadelphia és Los Angeles egyes részein is tüzek gyulladtak.

A vasárnap két philadelphiai tévéállomástól származó felvétel is azt mutatta, hogy a fiatalok több rendőrautót összetörtek és legalább egy üzletet kifosztottak – írta a BBC.

Több amerikai városban kijárási tilalmat vezettek be.

Donald Trump elnök közölte: "igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra".

Leszögezte, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán "súlyos tragédia", de szerinte éppen az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg "a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták".

"Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat" - fogalmazott az elnök az MTI tudósítása szerint.

Minnesota kormányzója, Tim Walz elmondta, hogy a második világháború óta először kellett bevetni a városban a Nemzeti Gárdát.

Az áldozat, George Floyd családjának az ügyvédje arról beszél a sajtónak, hogy a férfit a rendőrök szándékosan megölték – tudósít a BBC.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy a rendőr és George Floyd ismerték egymást korábbról, amikor Floyd őrizetben volt.

Gyújtogattak a Fehér Ház környékén

Washingtonban helyi idő szerint este 11 órától kijárási tilalom lépett volna érvénybe, ám nem sokkal előtte a Fehér Ház melletti utcákban már több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek. Felszedték, gúlákba állították, majd meggyújtották a műanyagból készült útakadályokat. Az egyik utcában amerikai zászlót hajítottak az égő műanyagkockákra, s felgyújtották a Fehér Ház előtti park oldalán elhelyezett mobilvécéket is.

Ez idő alatt a Fehér Házban tartózkodott az amerikai elnök és a családja is. Az AP amerikai hírügynökség, egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre egy olyan földalatti bunkerba kísérték, amely terrortámadások esetén hivatott védelmet biztosítani a mindenkori elnöknek, ezt azonban egyetlen más médium sem erősítette meg. Arra nem tért ki az AP, hogy a bunkerban volt-e Trump családja is.

Judd Deere, a Fehér Ház egyik szóvivője hétfőre virradóra újságíróknak csak annyit mondott: "soha nem kommentálnak biztonsági kérdéseket és döntéseket".

Washingtonban azonban nem csak a Fehér Ház körül gyújtogattak hétfőre virradóra, hanem a város áruházakkal, élelmiszerboltokkal, lakóházakkal teli északnyugati negyedében is. Muriel Bowser polgármester, aki maga is afroamerikai, vasárnap délután a Nemzeti Gárdától kért erősítést a rendőrök munkájának megsegítésére.

Az igazságügyi minisztérium a Nemzeti Gárda katonáit a kábítószerellenes hivatal (DEA) és a különleges rendőrségi biztonsági szolgálat munkatársaival erősítette meg, vasárnap este pedig Ryan McCarthy, a védelmi minisztérium államtitkára további 1200 katonát rendelt az utcákra a zavargók megfékezésére.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns elítélte az erőszakot

Vasárnap az afroamerikai George Floyd halála miatti tiltakozásokon megnyilvánuló erőszakot az elnökségre pályázó Joe Biden is elítélte. A demokrata párti politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy az amerikaiaknak joguk van tiltakozni a rendőri brutalitás ellen – írta az MTI.

"Az ilyen kegyetlenkedés elleni tiltakozás jog és szükségszerűség. Ez tipikus amerikai reagálás" - olvasható az elnökjelölt-aspiráns Washingtonban kiadott közleményében. "A városok felgyújtása és a céltalan rombolás viszont nem az. Sem az emberéleteket veszélyeztető erőszak" - tette hozzá Biden.

Indianapolisban a rendőrség "számos lövöldözés" ügyében nyomoz, amelyekben egy ember meghalt.

Randal Taylor, a város rendőrfőnöke megerősítette, hogy voltak lövöldözések, de a részletekre nem tért ki.

Minneapolisban végül sikerült leállítani az afroamerikai férfi feltehetően rendőri erőszak miatt bekövetkezett hétfői halála után napokig tomboló erőszakot. Letartóztatás közben a levegőért könyörgő férfinek egy rendőr percekig a nyakán térdelt, majd később a férfi a kórházban életét vesztette. A rendőrt őrizetbe vették és emberölésben való részesség vádjával eljárás indult ellene.

Minneapolisban gumilövedék találta el a Reuters brit hírügynökség forgatócsoportjának két tagját szombat éjjel, amikor a rendőrség behatolt a város délnyugati részébe egy mintegy 500 tüntető által elfoglalt területre a kijárási tilalom kezdete után. Julio-Cesar Chavez operatőr felvételén lehetett látni, amint egy rendőr közvetlenül rá céloz, amikor a rendőrök elkezdték gumilövedékkel és könnygázzal oszlatni a tüntetőket. Néhány perccel később Chavezt és Rodney Sewardot, a Reuters biztonsági tanácsadóját több gumilövedék is eltalálta, amint egy közeli benzinkútnál kerestek fedezéket.

Mindkét férfi megsebesült a karján, Chavezt a nyakszirtjén is találat érte. A Reuters munkatársai igazolták magukat, hogy újságírók. Pénteken a CNN amerikai hírtelevízió afroamerikai munkatársát vették őrizetbe kamerával a kezében Minneapolisban.

A virginiai Richmondban második éjjel ostromolták a tüntetők a rendőrkapitányság épületét, a rendőrök sorfalat álltak szombat éjjel az épület körül.

Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti közölte, hogy a kaliforniai kormányzó 500-700 nemzeti gárdistát vonultat fel a városban. Tüntetők rendőrautókat gyújtottak fel, boltokat fosztogattak, és összecsaptak a rendőrökkel. Péntek éjjel több száz embert vettek őrizetbe. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a szombati erőszakos tüntetések után szükséghelyzetet rendelt el Los Angelesben.

Az AP amerikai hírügynökség adatai szerint 17 amerikai városban közel 1400 embert állítottak elő, ez a szám vasárnapra feltehetően tovább nőtt, mert folytatódtak a tiltakozások.

Nyitókép: A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők felgyújtotta autó mellett rohamrendőrök Washingtonban 2020. május 30-án. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018