INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

usa

florida

tüntetés

zavargás

rasszizmus

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatti tüntetés résztvevője felfordítva visz egy amerikai zászlót egy felgyújtott épület előtt Minneapolisban 2020. május 28-án éjjel. Három nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. A feldühödött tiltakozók a harmadik egymás utáni este tüntetnek, közülük többen gyújtogatnak és fosztogatnak.

Kisteherautó hajtott a tüntetők közé Floridában

Infostart / MTI

Tüntetők közé hajtó kisteherautó okozott riadalmat, és könnyebb sérüléseket Florida fővárosában, Tallahassee-ben. Közben egyre terjednek a rendőri brutalitás és rasszizmus miatt kirobbant tüntetések és zavargások az Egyesült Államokban.

Egy kisteherautó hajtott át a floridai főváros utcáin tüntető tömegen szombaton. Az MTI szerint videofelvételeken látni lehetett, amint a tüntetők körbejárták a kisteherautót, amikor az egy közlekedési lámpánál megállt, valaki láthatóan odaszólt a vezetőnek. Egy másik videó szerint üveget vágtak a teherautó ablakának, mire a sofőr hirtelen gyorsulni kezdett, több gyalogost elsodort, de senki nem sérült meg súlyosabban. Többen sikoltozni és futni kezdtek.

Többen a kisteherautó nyomába eredtek, hogy megállítsák. A rendőrök megbilincselték a sofőrt, lezárták az utcát és másfelé irányították a tüntetőket.

Az MTI szerint súlyos sérülésekről nem érkeztek jelentések.

Ugyanakkor Florida több városában voltak erőszakos tüntetések, Miamiban a békés tiltakozás erőszakba fordult, egy kis csoport számos rendőrautót gyújtott fel, szemtanúk szerint a rendőrök könnygázt vetettek be a tömegoszlatáshoz. A polgármester este tíz óra után kijárási tilalmat rendelt el.

A tüntetések és a zavargások azután kezdődtek, és terjedtek aztán országszerte, hogy hétfőn este Minneapolisban egy megbilincselt afroamerikai férfi, a 46 éves George Floyd meghalt, miután többször hiába kérte a közel 9 percig a nyakán térdelő rendőrtisztet, hogy engedje levegőhöz jutni. Az esetről készült videofelvétel is készült, annak nyilvánosságra kerülése indította el a tiltakozáshullámot.

Nyitókép: MTI/AP/Julio Cortez
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018