eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatti tüntetés résztvevője felfordítva visz egy amerikai zászlót egy felgyújtott épület előtt Minneapolisban 2020. május 28-án éjjel. Három nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. A feldühödött tiltakozók a harmadik egymás utáni este tüntetnek, közülük többen gyújtogatnak és fosztogatnak.
Nyitókép: MTI/AP/Julio Cortez

Lángokban áll Minneapolis - fotók

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a nagyváros lángokban áll, a tüntetők péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is. A zavargások kiváltó oka, hogy hétfőn este egy fekete férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után. A zsaruk szinte eltűntek a településről. A zavargások más városokra is átterjedtek.

Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, s egyikük rátérdelt a nyakára. A férfi azt suttogta: "kérem, nem kapok levegőt", majd később, kórházba szállítás közben meghalt.

A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki hétfőn este Floyd nyakára térdelt. A négy rendőrt egyébként még kedden elbocsátották az állásukból.

A hét elején a rendőri erőszak elleni és az igazságszolgáltatásért zajló tüntetések véres zavargásokká fajultak, melyek során üzleteket raboltak ki, lakóházakat gyújtottak fel, elharapódzott az erőszak városszerte.

Minneapolis, 2020. május 29.
Tiltakozók a napok óta tartó tüntetések egyikén, a Minnesota állambeli Minneapolis egyik rendőrségi épületének tetejéről készült képen 2020. május 28-án. Az épületet a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt feldühödött tüntetők gyújtották fel. Május 25-én Minneapolisban egy rendőr igazoltatás után földre teperte a megbilincselt 46 éves férfit és a nyakára térdelt, ezt követően a férfi a kórházban meghalt.
MTI/AP/John Minchillo
Tiltakozók a napok óta tartó tüntetések egyikén, a Minnesota állambeli Minneapolis egyik rendőrségi épületének tetejéről készült képen 2020. május 28-án. MTI/AP/John Minchillo

Noha Jacob Frey polgármester, Tim Walz kormányzó és Donald Trump amerikai elnök egyaránt az igazság teljes feltárását és a Floyd halálát okozó rendőrök felelősségre vonását ígérte.

Frey polgármester csütörtökön elrendelte a rendőrök kivonását a később fel is gyújtott rendőrőrsről, s míg kedden a rendfenntartó erők még könnygázgránátokkal próbálták oszlatni az erőszakos tömeget,

csütörtökön a rendőrök már szinte láthatatlanok voltak a városban. Kommentátorok szerint az erőszak azóta megfékezhetetlennek tűnik.

Walz kormányzó kérte ugyan a Nemzeti Gárda segítségét is, de hiába. A rendfenntartó erők és a tűzoltók nem urai a helyzetnek. A történésekről tudósító CNN hírtelevízió forgatócsoportját letartóztatták. A csoport tagjait később szabadon engedték, és folytathatták a forgatást.

Minneapolis, 2020. május 28.
Fosztogatás célpontjává vált áruház Minneapolisban 2020. május 28-án, miután az előző éjjel a George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt feldühödött, második napja tüntető tiltakozók gyújtogattak és fosztogattak. Két nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.
MTI/EPA/Tannen Maury
Fosztogatás célpontjává vált áruház Minneapolisban 2020. május 28-án. MTI/EPA/Tannen Maury

Donald Trump csütörtök éjjeli Twitter-bejegyzéseinek egyikében szintén a Nemzeti Gárda bevetését követelte, s a többi között azt írta, hogy "amikor megkezdődik a fosztogatás, nyomában jön a lövöldözés is". Az elnök gyöngének nevezte a polgármestert. Trump egy másik bejegyzését egyébként a Twitter ismét megjelölte, ugyanis a szabályzatot sértőnek találta, ahogy Trump az erőszakról írt.

Minneapolis, 2020. május 28.
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatti tüntetés résztvevői egy kiégett autón, Minneapolisban 2020. május 28-ra virradóra. Két nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt. A feldühödött tiltakozók a második egymás utáni este tüntettek, közülük többen gyújtogatnak és fosztogatnak.
MTI/AP/Star Tribune/David Joles
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatti tüntetés résztvevői egy kiégett autón, Minneapolisban 2020. május 28-ra virradóra. MTI/AP/Star Tribune/David Joles

Péntek reggeli sajtóértekezletén Jacob Frey védelmébe vette a rendőrség visszavonásáról kiadott intézkedését, mint mondta: "a rendőröket és az embereket érintő közvetlen fenyegetések miatt" döntött így. Donald Trump mikroblog-bejegyzésére azt válaszolta: az elnök semmit sem tud Minneapolis erejéről. Pokoli erősek vagyunk".

Tim Walz kormányzó péntek délelőtt tartott sajtókonferenciát. "Kudarcot vallottunk és a rendet muszáj helyreállítani" - fogalmazott. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a gyújtogatás és a fosztogatás soha nem lehet válasz a történtekre. "Ez elfogadhatatlan" - szögezte le, s hozzátette, hogy

a város a története egyik legsötétebb időszakát éli.

A minneapolisi zavargások csütörtök éjjel átterjedtek a szomszédos St.Paul városára is. Rokonszenvtüntetések vannak kaliforniai Los Angelesben, a coloradói Denverben, és pénteken az arizonai Phoenixben is megmozdulások kezdődtek.

Péntek délutánra Deverben is elfajultak a rokonszenvtüntetések: üzleteket fosztottak ki, erőszakos cselekedetekre került sor, lövések is hallatszottak a belváros utcáin. Közben más amerikai városokban is megmozdulások kezdődtek: New Yorkban, az ohiói Columbusban, a kentuckyi Louisville-ben, a Tennessee államban lévő Memphisben szintén tüntetők vonultak utcára.

A Nemzeti Gárda a Twitteren közölte: több mint 500 katonát rendeltek a térségbe, leginkább annak biztosítására, hogy "lehetővé tegyék a tűzoltóságoknak a választ a hívásokra".

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×