eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozók által felgyújtott üzlet Minneapolisban 2020. május 29-én. Négy nappal korábban Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd később, a kórházban meghalt.
Nyitókép: Craig Lassig

Amerika lángokban egy rendőri túlkapás után

Négy fehér bőrű rendőr igazoltatott egy fekete bőrű autóst, aki ebbe belehalt. Ma már Egyesült Államok-szerte tüntetnek a "rasszista rendőrök" ellen, de randalíroznak is. Két ember - egy tüntető és egy rendfenntartó - meghalt. Portlandban rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be.

Több amerikai nagyvárosban is tüntetések sorozatát váltotta ki az elmúlt napokban, hogy az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy, fehér bőrű rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán, az igazoltatott pedig hiába könyörgött levegőért, a mentőautóban meghalt.

A CNN közben kiderítette, hogy a tettes és az áldozat egy szórakozóhelyen dolgozott biztonsági őrként másodállásban.

A teljes rendőri intézkedés alább látható - csak erős idegzetűeknek.

Bár a könyörtelenül intézkedő rendőrt, Derek Chauvint gyilkosság vádjával őrizetbe vették, a többieket kirúgták, a tüntetések a rendőrség és a civil lakosság közti konfliktussá váltak az Egyesült Államokban.

Egy detroiti megmozduláson egy autóból valaki tüzet nyitott, és megölt egy 19 éves férfit - a hírt Nicole Kirkwood, a helyi rendőrség szóvivője is megerősítette szombaton. Az összecsapásokban egyébként egy rendőr megsérült, kővel dobták meg a tüntetők, akik más városokban is - Minneapolis, Portland, Atlanta, Oakland - autókat, konténereket és épületeket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be az éjszaka folyamán tiltakozásul, és lövöldözések is voltak.

Oaklandben a Szövetségi Védelmi Szolgálat egyik munkatársát is lelőtték, de a zavargásoka közepette az áldozatok száma folyamatosan nőhet.

Louisville-ben az NBC News Wave 3 tévé riporternőjét élő bejelentkezés alkalmával találta el paprikás gumilövedék, ezért a rendőrség kisvártatva elnézést kért.

A houstoni rendőrség szombat reggelig 200 embert állított elő törvénytelen utcai zavargás miatt.

A közösségi médiában válik általánossá a vélemény, hogy

rasszista indítékű gyilkosság

áldozata lett a 46 éves George Floyd.

Coco Gauff, a női tenisz tavaly feltűnt új, színes bőrű csillaga Twitter-üzenetben tudakolta a világtól, hogy vajon "ő lesz-e a következő".

Az Afrikai Unió csádi vezetője, Moussa Faki Mahamat szintén a közösségi médián keresztül fejezte ki aggodalmát az Egyesült Államokban újra fellángoló rasszizmus miatt.

Akik tiltakoznak még:

  • Killer Mikre rapper könnyek között könyörgött az atlantaiakhoz, hogy álljanak le a pusztítással
  • Justin Bieber
  • Billie Eilish
  • Beyoncé

Derek Chauvin a szabadságán kívüli mást is elveszíthet, a Sky News információi szerint ugyanis a történtek után neje - akivel tíz éve (voltak) házasok - beadta a válókeresetet, házasságuk ugyanis "George Floyd meggyilkolásával együtt elpusztult" - olvasható az ügyvédre hivatkozó jelentés. Az asszony ezzel egyidőben rendőri védelmet kért teljes családjának a feléjük áradó gyűlölet láttán.

Minnesota állam (ahol George Floydot megölték) kormányzója, Tim Walz azonnal az utcai zavargások beszüntetésére szólított minden résztvevőt. Egyben újabb ezer nemzeti gárdisták mozgósítottását rendelte el, az elmúlt napon szolgálatba állt 700 mellé.

Portlandban rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a város polgármestere, ugyanígy Minneapolis és St. Paul vezetője is.

Tüntetés volt a washingtoni Fehér Háznál is, a tüntetők összecsaptak az épületre és az elnökre vigyázó titkosszolgálat embereivel.

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szombat reggeli tweetjében megdicsérte a titkosszolgálat munkáját, külön kiemelte, hogy érvényesülni hagyták a tiltakozók szólásszabadságát. Bírálta ugyanakkor Washington polgármesterét, mert szerinte a város felügyelete alá tartozó rendőröket nem engedte beavatkozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×