eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Aggasztó képet fest a magyar kamaszokról a WHO felmérése

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése az európai országokban élő serdülőkorú fiatalok egészségmagatartásáról. A magyar adatokat is elemző kutatás azt mutatja, hogy a négy évvel ezelőtti méréshez képest több serdülő számol be mentális egészséggel kapcsolatos problémáról.

A nemzetközi kutatásban közreműködött az ELTE Pszichológiai Intézete is, amelynek tudományos főmunkatársa, Németh Ágnes szerint soktényezős jelenségről van szó, emiatt nehéz megragadni, a fiatalok miért érzik úgy, hogy mentális, lelki problémáik vannak.

Mint magyarázta, mentális egészség alatt értendő többek között általában a fiatalok közérzete, hogy milyennek tartják az egészségüket, hogy mennyire elégedettek a jólétükkel, valamint hogy mennyire mutatnak testi-lelki tüneteket (kifáradás, elalvási nehézségek, ingerlékenység, idegesség) a hétköznapokban. Ez pedig szoros összefüggést mutat azzal, hogy a serdülőkorúak hogyan viszonyulnak az iskoláikhoz – tette hozzá Németh Ágnes.

A WHO kutatása ki is tér arra, hogy a fiatalok mennyire szeretik az iskolájukat, illetve mennyire érzik nyomasztónak az ottani feladatokat, a válaszok pedig sajnos romló tendenciát mutattak Európa-szerte – fogalmazott a szakember.

Bár a felmérés jóval a Covid-járvány kitörése előtt készült, még a 2018-as évben, így erről nincs még pontos adat, Németh Ágnes szerint az elmúlt hetek, hónapok szociális izolációja a fiatalokat is megviselheti, nemcsak az idősebb korosztályt.

A mentális egészségügyi vagy más néven szubjektív jóléti mutatók általánosságban – a négy évvel korábbi vizsgálathoz képest – nem romlottak Magyarországon, azonban eleve elég magas (nagyjából 30 százalék) azon magyar serdülőkoruknak (általános- és középiskolásoknak) az aránya, akik hangulatzavarokkal küzdenek – jegyezte meg az ELTE tudományos főmunkatársa. Ami azt jelenti, hogy ők rizikófaktort képeznek a depresszió mint betegség kialakulása szempontjából.

Az élettel való elégedettség mutatója sem változott, ugyanakkor a szocioszomatikus tüneteket (fej- és hátfájás, ingerlékenység és idegesség vagy reggeli fáradság) tekintve némi romlás tapasztalható – itt elsősorban a lányok a veszélyeztetettebbek.

Németh Ágnes kiemelte: Magyarországon négy korosztályt vizsgálnak, így a 11, a 13, a 15 és a 17 éveseket, és közülük a legfiatalabb korosztálynál láthatók romló tendenciák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×