eur:
393.84
usd:
369.01
bux:
65776.1
2024. április 23. kedd Béla
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Kemény üzenetet küldött az ENSZ-főtitkár a világnak

A WHO vezetője is veszélyre figyelmeztetett a szervezet közgyűlésén.

A világ nagy árat fizet azért, hogy nem fogadta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait az új koronavírus járványának kezelésére, és különböző stratégiákat követett ebben a küzdelemben - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a WHO-közgyűlés ülését megnyitó beszédében.

"Hallottuk a szolidaritás többszöri kifejezését, de mindeddig gyenge volt az összefogás a Covid-19 elleni küzdelemben. Az egyes országok különböző, sőt, helyenként egymásnak ellentmondó stratégiákat követtek, és ezért most mindannyian nagy árat fizetünk. A járvány most már a déli féltekén terjed, ahol hatása még pusztítóbb lehet" - mondta Guterres a kétnapos konferencia kezdetén, New Yorkból beszélve.

Guterres elítélte, hogy az amerikai elnök felfüggesztette a WHO-nak nyújtott támogatást.

"A WHO pótolhatatlan. Több forrásra van szüksége, egyebek mellett azért, hogy segíteni tudja a fejlődő országokat, amelyekre a lehető legnagyobb gondot kell fordítanunk"

- mondta, miközben a járvány egyre terjed a déli féltekén, így Afrikában.

"A fejlődő országok védelmezése nem jótékonyság vagy nagylelkűség kérdése, hanem egyértelmű közös érdek. Az északi országok nem tudnak véget vetni a Covid-19-járványnak, ha a déli országok egyazon időben nem semlegesítik" - tette hozzá az ENSZ-főtitkár.

Kína fogadkozik

A közgyűlési ülést most először a 194 országból álló, genfi központú szakosított ENSZ-szervezet történetében globális videokonferencia keretében tartják meg éppen a világjárvány miatt.

Kína időben és késlekedés nélkül tájékoztatta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) a koronavírus-járványról - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök.

"Kína - állandóan tiszteletben tartva a nyitottság, az átláthatóság és a felelősség elvét - időben tájékoztatta a WHO-t és a többi országot a járványhelyzetről, késlekedés nélkül nyilvánosságra hozta a vírus génjeinek sorrendjét" - mondta a kínai elnök.

Hszi Csin-ping, akinek az országában a SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly decemberben megjelent, közölte: Kína kész részt venni a globális humanitárius reagálásra az új típusú koronavírusra, biztosítja a járvány elleni fellépéshez szükséges gyors szállításokat, és "zöld folyosókat" is nyit ennek érdekében.

Hszi 2 milliárd dolláros segítséget ajánlott fel a koronavírus sújtotta országok részére, és bejelentette, hogy rövidesen "univerzális közkinccsé" teszik a vírus elleni, lehetséges kínai védőoltást.

Videoüzenetében Emmanuel Macron francia államfő is kijelentette, hogy mihelyst kidolgoznak egy vakcinát, "univerzális közkincs lesz, amelyhez mindenkinek hozzáférése lesz".

Óvatos a WHO-főnök

Továbbra is magas az új típusú koronavírus kockázata, és hosszú utat kell még megtennünk - jelentette ki hétfőn a WHO főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangsúlyozta: azok az országok, amelyek túl korán oldják fel a Covid-19-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a közegészségügyi rendszerüket teszik kockára, és a saját talpraállásukat veszélyeztetik.

Tedrosz ismételten hangsúlyozta, hogy a WHO időben és sokszor megkongatta a vészharangot a járvány miatt.

A WHO főigazgatója üdvözölte az Európai Unió által javasolt, a világjárvány kezelésével kapcsolatos határozattervezetet. A dokumentum "univerzális, gyors és méltányos hozzáférést" követel valamennyi, a járvány leküzdéséhez szükséges termékhez, és hangsúlyozza a nagyszabású Covid-19 elleni oltási kampány mint univerzális közvagyon fontosságát.

A dokumentum szorgalmazza, hogy minél előbb becsüljék fel a járványra adott nemzetközi egészségügyi választ és a WHO-nak a világjárvánnyal szemben hozott intézkedéseit. Felszólítja a WHO-t és az egyes országokat, hogy működjenek együtt szorosan az Állategészségügyi Világszervezettel, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Programjával a vírus állati eredetének és az emberi szervezetbe való bejutása minkéntjének az azonosítása érdekében, beleértve a helyszínen történő tudományos kutatásokat és együttműködést.

A világjárványnak több mint 315 ezer halottja van világszerte, amióta Kína decemberben hivatalosan jelezte a vírus megjelenését, és több mint 4,7 millió embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítésese szerint. A kórból több mint 1,7 millióan gyógyultak meg.

A WHO valamennyi gyanús eset rendszeres tesztelését, elkülönítését és kezelését ajánlotta. A járvány bármelyik szakaszában a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések betartására és betartatására szólított fel a vírus terjedésének a megakadályozása érdekében.

Az országok különbözőképpen tartották be az előírásokat. Donald Trump amerikai elnök Kínát vádolta azzal, hogy eltussolta a járvány megjelenést és szándékosan becsülte alá a jelentőségét. A WHO vezetőjét pedig azzal vádolta, hogy vakon elfogadta a kínai védekezést és felfüggesztette a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×