eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az EP plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kétbilliós helyreállítási alapot szorgalmaz az Európai Parlament

A testület szerint az uniónak 2000 milliárd eurós helyreállítási csomagra van szüksége a koronavírus járvány hatásának enyhítésére. Az erről elfogadott állásfoglalás szerint mindezt a hosszú távú költségvetésen felül kell létrehozni, és vissza nem térítendő támogatás formájában kell rendelkezésre bocsátani.

505 szavazattal, 119 ellenszavazat és 69 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament az unió 2020 utáni büdzséjének újratervezéséről, és a járvány utáni helyreállításról szóló állásfoglalást. Ebben egy 2000 milliárd eurós gazdaságélénkítési és átalakítási alap létrehozása mellett érvelnek. Az állásfoglalás szerint ezt „hosszú lejáratú kötvények kibocsátásán keresztül" kellene finanszírozni. Az alap forrásait pedig hitelek és főként vissza nem térítendő támogatások formájában biztosítanák. "A képviselők szerint azonban a csomagot nem lehet a költségvetés rovására létrehozni" - hangsúlyozta David Sassoli az EP elnöke.

"Ezt a helyreállítási tervet az Unió többéves költségvetési keretén felül kell megvalósítani, nem pedig a meglévő és következő uniós programok számlájára.

A Parlament ezért új, saját, friss forrásokat kér az alaphoz, ami finanszírozná az uniós országok gazdaságának újraindítását"

- mondta David Sassoli.

A képviselők ismét az úgynevezett „saját források", azaz az uniós költségvetés egyik bevételi forrásának reformját kérik annak érdekében, hogy a többéves költségvetési keret, valamint a gazdaságélénkítési és átalakítási alap feltöltéséhez ne legyen szükség a közvetlen tagállami befizetések növelésére. Az uniós bevételek felső határát jelenleg ugyanis a bruttó nemzeti jövedelem határozza meg, ami a válság következtében esni fog. Ezért a képviselők „a saját források felső határának azonnali és tartós megemelését is sürgetik".

"Az Európai Parlament egy nagyon tiszta, fontos és erőteljes üzenetet fogalmazott meg a többi uniós intézménynek és a kormányoknak, arról, hogy biztosítani kell, hogy a helyreállítási alap gyorsan elérhető legyen. A Parlament a Bizottságot és a Tanácsot is a források mihamarabbi biztosítására sürgeti" – hangsúlyozta David Sassoli.

Az Európai Bizottság várhatóan hamarosan benyújtja a válság miatt újratervezett többéves költségvetési keretről és a helyreállítási alapról szóló javaslatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×