eur:
388.8
usd:
361.6
bux:
68723.98
2024. május 8. szerda Mihály
A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Várhelyi Olivér: a német ítélet nem előzmények nélküli, ám az üzenete példátlan

Kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság a német kormány ellen egy alkotmánybírósági ítélet miatt, amely szembeszegül az Európai Unió Bíróságával – jelezték állásfoglalásaikban a brüsszeli bizottság vezetői. A német alkotmánybírósági döntés azonban nem előzmények nélküli, hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa.

Várhelyi Olivér nagyon kritikusnak nevezte a német alkotmánybíróság döntését, azonban emlékeztetett, nem előzmény nélküliek, hiszen volt olyanra is már példa, hogy az említett testület a német parlament szerepét is megerősítette a kormányéval szemben az uniós politikában. Ugyanakkor a döntésben rejlő határozott üzenetek, mint mondjuk, hogy Németország területén az Európai Unió Bíróságának egy meghatározott ítélete nem végrehajtható,

példa nélkülinek tekinthetők

– tette hozzá a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Várhelyi Olivér elmondása szerint a kérdést az uniós biztosok múlt heti kollégiumi ülésén is tárgyalták a résztvevők, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig egy világos és egyértelmű közleményt adott ki, miszerint

az uniós jog értelmezésének privilégiuma végső soron az Európai Unió Bíróságát illeti meg, és ennyiben még akár az alkotmánybíróságok is kötelesek ezt tudomásul venni és követni.

Ugyanakkor várható még egy mélyrehatóbb vita is erről, amely végett a jövő hét folyamán elkészülhet egy részletesebb elemzés, ami alapján kialakítható lesz egy alaposabb álláspont a kérdésben – tette hozzá a biztos. Úgy vélte, Ursula von der Leyen egyértelűen fogalmazott, amikor közölte, egyetlen lehetőséget sem lehet kizárni, magyarán kötelezettségszegési, vagy más eljárások is szóba jöhetnek a német kormánnyal szemen.

Arra vonatkozóan viszont nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, hogy vajon ezek után más nemzeti alkotmánybíróságok könnyebben fognak-e hasonló álláspontra helyezkedni. Várhelyi Olivér szerint elég egyértelmű a jogi helyzet, ugyanakkor kiemelte: a mostani ügy egy rendkívül érzékeny pont, hiszen nemcsak arról van szó, hogy egy alkotmánybíróság hozott egy határozatot, hanem arról, hogy érintett az eurózónás válságkezelés egy rendkívül fontos intézkedése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×