eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács brüsszeli épületében tart tájékoztatón 2020. március 16-án, a G7 országok vezetőivel folytatott videómegbeszélés után. Von der Leyen közölte: a bizottság harminc napos beutazási korlátozásra szólítja fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az EU Bírósága összecsap a német alkotmánybírósággal: ezt lépi Ursula von der Leyen

Az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden nemzeti bíróságra nézve - állapította meg vasárnap kiadott közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német alkotmánybíróság által május 5-én hozott, az Európai Központi Bank programjára vonatkozó ítélettel kapcsolatban.

A német alkotmánybíróság kedden kihirdetett ítéletében három hónapos határidőt szabott az Európai Központi Banknak arra, hogy indokolja meg a 2015-ben hirdetett, a gazdaság élénkítését támogatni hivatott kötvényvásárlási programját, máskülönben a német jegybank a továbbiakban nem vehet részt benne.

Az uniós bizottság elnöke nyilatkozatában kiemelte,

a német alkotmánybíróság határozata az Európai Unió két témakörét, a közös uniós fizetőeszköz, az euró rendszerét és az európai jogrendszert helyezi reflektorfénybe.

Ezzel összefüggésben kijelentette: az Európai Bizottság fenntart és védelmébe vesz három alapelvet, amelyek szerint az Európai Unió monetáris politikája kizárólagos hatáskörébe tartozik, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, valamint az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden nemzeti bíróságra.

Kijelentette: az uniós jogra vonatkozóan utolsó szó joga mindig az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságáé.

Arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság feladata az eurórendszer és az uniós jogrendszer megfelelő működésének biztosítása. Ezért az uniós bizottság a német alkotmánybíróság határozatának részletes elemzésébe kezd, és megvizsgálja, hogy annak eredménye fényében

milyen lépésekre van szükség, amelyek között szerepelhet akár a kötelezettségszegési eljárás megindításának lehetősége is

- mondta.

"Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amelyet mindenkor meg kell védenünk. Ez tart össze bennünket, ez az, amiért küzdünk" - fogalmazott Ursula von der Leyen.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×