eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nejlonzsákot a fejére húzva védekezik a koronavírus ellen egy férfi a párizsi Eiffel-torony előtt 2020. március 22-én. A francia parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére.
Nyitókép: Julien De Rosa

Francia miniszter: jó ideig együtt kell még élni a vírussal

A francia kormány úgy döntött, hogy július 24-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapotot - jelentette be a kormányülés után az egészségügyi miniszter.

A március 24-én két hónapra kihirdetett rendkívüli állapot feloldása május 23-án Olivier Véran szerint még túl korai lenne:

az óvintézkedések hirtelen megszüntetésével a járvány új erőre kaphat.

A rendkívüli állapot megteremtette a törvényi kereteket a kormánynak ahhoz, hogy kijárási korlátozásokat rendeljen el a járvány megfékezése érdekében. A további két hónapos meghosszabbítást Edouard Philippe miniszterelnök már kedden jelezte, amikor a nemzetgyűlésben vitára bocsátotta az általános karantén május 11-től esedékes fokozatos és megyénként differenciált enyhítését előíró törvényt, amelyet a képviselők nagy többséggel meg is szavaztak.

A rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló tervezetet szombati ülésen fogadta el a kormány, a kormányfő hétfőn mutatja be a szenátusnak, és kedden délután terjeszti a nemzetgyűlés elé.

A szöveg rendelkezik a Franciaországba érkező külföldiek kötelező kéthetes karanténjának feltételeiről. A Covid-19 fertőzést Franciaországban elkapóknak viszont nem írja elő kötelező jelleggel a karantént, hanem a jelenlegi általános karantén fokozatos feloldása után a franciák egyéni felelősségére bízza a két hétig tartó elkülönülést.

A törvény rendelkezik egy informatikai rendszer felállításáról is a fertőzöttekről és környezetükről, maximálisan egyéves időtartamra.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy

még egy jó ideig a vírussal együtt kell élnie a franciáknak.

A karantén feloldása előtt tíz nappal a kormány 95 eurocentben maximálta a sebészi maszkok árát, de a textilből készült maszkokra nem szabott ki hatósági árat, miután egyre több helyen, formában és különféle textilből készítenek maszkot. Május 4-től a gyógyszertárakon kívül a szupermarketek is árusíthatnak egyszer használatos egészségügyi maszkokat.

A francia egészségügyi minisztérium péntek esti összesítése szerint Franciaországban a koronavírus-járvány napi halálozása és a kórházi betegek száma is egyenletesen csökkenő tendenciát mutatott: a halálesetek száma az elmúlt 24 órában 218-cal nőtt, 24 594-re, az előző napi 289-es növekedés után, lélegeztetőgépre pedig már kevesebb mint négyezer súlyos beteg szorult. A tetőzés április 9-én volt 7200 súlyos beteggel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×