eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Adazi, 2018. június 28.Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond a lettországi Adazi településnél működő NATO-támaszponton 2018. június 28-án. Az észak-atlanti szövetség a keleti szárnyának megerősítésére az Előretolt Jelenlét harccsoport egy részét 2017 tavasza óta a bázison állomásoztatja a NATO-tagállamok zászlóaljainak rotációs rendszerében, jelenleg albán, olasz, lengyel, szlovén és spanyol kontingensek részvételével. (MTI/EPA/Toms Kalnins)
Nyitókép: Toms Kalnins, MTI/EPA

Ötpontos tervvel szólította meg Európát a lengyel elnök

A koronavírus-járvány okozta válság legyőzését célzó ötpontos együttműködési tervet mutatott be Andrzej Duda lengyel elnök az európai államfőkhöz intézett levelében.

A lengyel államfői hivatal honlapján közzétett, az Európai Unió, az uniós integrációra törekvő Keleti Partnerség, valamint a Nyugat-Balkán országainak államfőinek címzett levelében Duda leszögezi: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy

hiányoznak a világméretű válságok kezelését szolgáló hatékony eszközök.

Duda a jelenlegi helyzetet az európai államok együttműködésére ösztönző kihívásnak tekinti, az új megoldások alapjául öt pontos tervet mutat be.

Az első pont egy európai mechanizmus létrehozását javasolja az egészségügyi rendszerek koordinálására, például az életmentő orvosi műszerek, a védelmi eszközök gyártásában és szállításában. Javasolja a korszerű terápiák fejlesztését célzó közös tudományos kutatásokat is.

A második pont az európai termelés serkentésére irányul. Az olyan, fejlesztési és kohéziós célokat összekötő új beruházási mechanizmust említi, amely lehetővé tenné a jelenleg Európán kívüli gyártóktól függő szállítási láncok lerövidítését.

A következő három pont a már meglévő, a válság során is megőrzendő és megerősítendő folyamatokról szól: a nemzetközi jog betartásáról, a katonai biztonság további erősítéséről, valamint a környezetvédelemről.

A nemzetközi jog betartása "az érdekszféráktól mentes szabad nemezetek biztonságos és békés világának" építését célozná.

A biztonságpolitikai célt Duda azzal indokolja, hogy a "régi, most is fennálló fenyegetések", például a terrorizmus és a nagyhatalmi törekvések fényében "nem szabad takarékoskodni"

a védelmi politikában.

A környezetvédelmi célokat a járvány nyomán várható globális gazdasági válság idején is szem előtt kell tartani, egyúttal összhangba kell őket hozni a társadalompolitikai és fejlesztési célokkal. El kell kerülni, hogy ezeket a célokat valaki gazdasági túlsúly megszerzésére, társadalmi feszültségek szítására használja fel - figyelmeztet Duda.

A lengyel elnök "az államok lojális együttműködésére", "egymás iránti nyitottságára" és a közös értékek előtérbe helyezésére szólít fel. "Szükséges, hogy a feszültségeket és a versenyzést ma a felelősségérzet és aktív szolidaritás váltsa fel" - fogalmaz, jelezve, hogy Lengyelország partnereket fog keresni javaslatainak megvalósításához.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×