INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

gálik zoltán

eu

egyesült királyság

brexit

szabadkereskedelmi tárgyalás

EU kontra britek: szertefoszlóban egy álom

EU kontra britek: szertefoszlóban egy álom

A brit kormány tájékoztatása szerint az elégtelen uniós javaslatok miatt csak korlátozott előrelépést sikerült elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat legutóbbi fordulóján. A folytatásról Gálik Zoltán szakértő nyilatkozott.

A két fél közötti legnagyobb problémát az jelenti, hogy az Európai Unió ahhoz, hogy a világ legnagyobb közös piacához további hozzáférést engedjen London számára, megkövetelné azokat az úgynevezett azonos feltételeket, amik a versenyjog, az állami támogatások területén, a szociális védelemben, a környezetvédelmi szabályokban, adószabályokban lennének – sorolta Gálik Zoltán az InfoRádiónak nyilatkozva – cserében azért, hogy Nagy-Britannia ne csak az áruk területén, hanem a szolgáltatások területén, állami támogatásokat, illetve a különböző kormányzati tendereket illetően továbbra is elérje az egységes európai piacot. Nem utolsó sorban, hogy a szolgáltatási piacon belül a bank- és pénzügyi szektornak egy különleges helyzetet biztosítson – tette hozzá a Corvinus Egyetem docense.

Tehát az Európai Unió egy, a fent említetteken alapuló, átfogó megállapodást szeretne, míg az Egyesült Királyság érezhetően semmiféle olyan formális elkötelezettséget nem akar, ami valamilyen módon, szerződéseken keresztül, hosszú távon bármire is kötelezné az országot. Gálik Zoltán emlékeztetett,

Nagy-Britannia ugyanakkor maga kötötte meg a saját kezét,

hiszen törvénybe foglalta, hogy a december 31-ig tartó átmeneti időszak után végleg ki kell lépnie az Európai Unióból, és ugyan a törvényt meg lehet változtatni, erre június végéig lehetősége lenne, de ez nagy politikai kockázatot hordoz magában.

Amiben a felek a következő hetekben, hónapokban tárgyalni tudnának – folytatta –, hogy ne csak az áruforgalom és az átfogó kereskedelem területén legyen megállapodás, hanem olyan szektorokban is sikerüljön valamiyen együttműködést elérni, mint például az igazságügyi együttműködés, az adatvédelmi szabályok egyeztetése, vagy épp a kül- és biztonságpolitikának, illetve a különböző biztonsági rendszereknek az együttműködése kapcsán lehetnének tárgyalási fordulók – vélekedett a szakember, aki szerint kérdés, hogy a kereskedelmi tárgyalások milyen irányba fogják vinni a vitákat, de annak

egyre kisebb a lehetősége, hogy egy átfogó megállapodás szülessen.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

EU kontra Egyesült Királyság: szertefoszlóban egy remélt álom
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018