INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

irán

usa

egyesült államok

perzsa-öböl

üzenet

külföld

Az amerikai központi haditengerészeti parancsnokság által közreadott képen az iráni Forradalmi Gárda 11 hadihajója fenyegetően megközelít egy amerikai hajót a Perzsa-öbölben 2020. április 15-én. Az incidens Kuvait közelében, nemzetközi vizeken történt egy hadgyakorlat során.

Irán nem hagyta szó nélkül Donald Trump erős üzenetét

Infostart / MTI

Irán megsemmisíti az amerikai hadihajókat, ha fenyegetve érzi a Perzsa-öböl biztonságát - mondta az iráni állami televízióban Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda parancsnoka csütörtökön.

"Utasítottam a haditengerészetünket, hogy semmisítse meg azokat az amerikai terrorista erőket a Perzsa-öbölben, amelyek fenyegetik Irán hadi vagy civil hajóinak biztonságát" - mondta Szalami. "A Perzsa-öböl biztonsága Irán stratégiai prioritásai közé tartozik" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök előző nap figyelmeztette Teheránt, hogy fejezze be a provokációt a térségben. Trump aláhúzta: utasítást adott az iráni naszádok megsemmisítésére, ha azok "zaklatják" az amerikai hajókat.

Egy friss incidens során a Forradalmi Gárda 11 hajója közelített meg veszélyes módon amerikai hajókat a Perzsa-öböl nemzetközi vizein. Irán az Egyesült Államokat vádolta a helyzet kialakulásáért.

"Azt mondom az amerikaiaknak: a végsőkig eltökéltek és komolyak vagyunk, ha nemzetbiztonságunk, tengeri határaink, hajóink és biztonsági erőnk védelméről van szó" - folytatta Szalami, nyomatékosítva, hogy határozott választ adnak bármiféle szabotázsra. "Az amerikaiak a múltban már megtapasztalták hatalmunkat, és tanulniuk kell belőle" - mutatott rá a parancsnok.

  • Az iszlám köztársaság egyúttal bekérette Svájc teheráni nagykövetét, aki az amerikai érdekeket is képviseli az országban.
  • Irán és az Egyesült Államok között 1980 óta nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Abbász Muszáví külügyi szóvivő elmondta: üzenetet adtak át a svájci nagykövetnek, amelyben jelezték, hogy Irán határozottan megvédi tengeri jogait a Perzsa-öbölben, és válaszol minden fenyegetésre.

Teherán és Washington között kiéleződött a feszültség azóta, hogy Trump 2018 májusában felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az országra nukleáris programja miatt kiszabott szankciókat.

Nyitókép: MTI/EPA/DVIDS/DVID HANDOUT
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018