INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

donald trump

irán

usa

támadás

Donald Trump amerikai elnök telekonferencián keresztül intéz hálaadás napi üzenetet az amerikai fegyveres erőkhöz az elnök Palm Beachben lévő Mar-a-Lago villájából 2018. november 22-én. Trump a hívás keretén belül kijelentette, hogy engedélyt ad a déli határra vezényelt amerikai katonáknak az erő alkalmazására.

Iráni hajók lelövését engedélyezte Donald Trump

Infostart / MTI

Donald Trump amerikai elnök közölte szerdán, hogy utasítást adott az iráni naszádok tűz alá vételére és megsemmisítésére, ha azok "zaklatják" az amerikai hajókat.

Az amerikai haditengerészet szóvivője az újságírókat Mark Esper védelmi miniszter titkárságához és az amerikai haderő Középső Parancsnokságához irányította, ám egyikük sem kívánta kommentálni az elnök Twitter-bejegyzését.

Donald Trump egy héttel az követően tette közzé bejegyzését, hogy az amerikai haditengerészet bejelentette: 11 iráni hajó "veszélyes és zaklató" módon megközelített amerikai hajókat a Perzsa(Arab)-öböl északi térségének nemzetközi vizein. "Az Iszlám Forradalmi Gárda haditengerészetének veszélyes és provokatív akciói megnövelték a tévedések és összeütközések kockázatát" - írta akkor kiadott közleményében az amerikai haditengerészet.

Az első incidensek március elején történtek, miután az Egyesült Államok és a vele szövetséges koalíciós erők repülőgépei iraki területen támadást intéztek az Irán által támogatott, Kataib Hezbollah nevű milícia csoportjai ellen. Az amerikai és koalíciós erők ezzel megtorló csapást intéztek a milicisták ellen, akik egy nappal korábban végrehajtott rakétatámadásukkal megöltek két amerikai katonát.

Elemzők szerint az elnöki direktíva - amennyiben sor kerül a gyakorlati alkalmazására - jelentős változást jelentene az amerikai viselkedésben.

Eddig ugyanis az amerikai parancsnokok csakis közvetlen veszély esetén válaszolhattak, például abban az esetben, ha rálőttek amerikai hajókra.

John Miller nyugalmazott ellentengernagy, az amerikai haditengerészet 5. flottájának volt főparancsnoka a Politico című lapnak úgy fogalmazott: az elnök Twitter-bejegyzése valószínűleg csak "figyelmeztetés volt Iránnak, hogy maradjon távol a mi hajóinktól".

Bírálta Teheránt Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter is, ám nem a Perzsa (Arab)- öbölben történtek miatt, hanem katonai műhold felbocsátás okán. Teherán ugyanis szerdára virradóra katonai műholdat bocsátott fel, és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szerdai sajtótájékoztatóján Washingtonban erre reagálva leszögezte: Teheránnak "számot kell adnia" erről, mert a lépés "ellentétes az ENSZ határozataival".

"Úgy gondolom, hogy minden egyes nemzetnek kötelessége felvetni az ENSZ-ben, hogy vajon a rakétafelbocsátás összeegyeztethető-e a Biztonsági Tanács határozataival" - fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Leszögezte azonban, hogy az amerikai kormányzat álláspontja szerint ez "távolról sem így van", ezért Iránt felelősségre kell vonni.

Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018