INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

forradalmi gárda

irán

tálas péter

izrael

Gyászolók amerikai és izraeli zászlókat égetnek az amerikai légicsapásban január 3-án Bagdadban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének a búcsúztatásán Teheránban 2020. január 6-án.

Tálas Péter: Izrael a gyilkosságoktól sem riad vissza, hogy megakadályozza az amerikai-iráni atomszerződést

Idén az iráni Forradalmi Gárdának már két vezetőjét is likvidálták, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóintézeti vezetője szerint nagy valószínűséggel izraeli háttérrel zajlott támadások során, ennek pedig a motivációját is tudni.

Izrael óvatosságra intette külföldön tartózkodó állampolgárait esetleges iráni támadások kockázatától tartva, miután Teheránban állami tiszteletadás mellett temettek el egy merényletben meghalt egyetemi tanárt, aki elemzők szerint az iráni atomfegyver program atyja volt.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője az InfoRádióban elmondta, a meggyilkolt Mohszen Fahrizadeh a Forradalmi Gárda és a védelmi tárca fejlesztőközpontjának vezetőjeként irányította az atomkutatásokat.

"Elég sokat járt keleti országokban, ahol a technika rendelkezésre áll, az ő likvidálása beleillik abba a sorba, amely gyilkosságokat Izrael elkövetett az utóbbi tíz évben, titkosszolgálati módszerekkel, különféle támadások keretében" - mutatott rá Tálas Péter.

Hogy kinek állhat érdekében az, hogy kiderüljön, ki áll a támadások hátterében azok után, hogy ismertté vált, egy később felrobbantott autóról irányított fegyverrel követték el a gyilkosságot, arról úgy vélekedett, annak ellenére sem tudni pontosan, ki állt a támadás mögött, hogy a fegyveren egyértelműen izraeli jelzés volt.

"A szakértők három-négyfajta likvidálási helyzetet írnak le most,

abban van csak konszenzus, hogy ilyen cselekményeket Iránban alapvetően Izrael követ el,

szokott elkövetni" - nyomatékosította. Donald Trump adminisztrációja pedig ezekben a cselekményekben támogatta Izraelt. "A hírszerzések között is lehetett kommunikáció, még ha az elnök nem is tudott erről" - tette hozzá.

Mint felidézte, az előző Forradalmi Gárda-parancsnokot, iráni külügyminisztert is megölték, ezért Tálas Péter azt gondolja, Izrael mindenképpen most is vélelmezhető a támadás mögött.

Közben viszont tudni, Izraelnak nem érdeke, hogy megköttessen az amerikai-iráni, az atomprogram korlátozásáról szóló szerződés, mert Tel-Aviv azt feltételezi, hogy azt Irán úgysem fogja betartani, márpedig a megválasztott elnök jelzést tett arra, hogy lépések várhatók a szerződés felé.

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Kapcsolódó hang

Tálas Péter az iráni merényletek hátteréről
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018