eur:
394.93
usd:
363.18
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Romániában elhalasztják az önkormányzati választásokat

A bukaresti kabinet hétfő késő este véget ért ülésén elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, amellyel meghosszabbította az év végéig az önkormányzati képviselők és polgármesterek június elején lejáró mandátumát.

Romániában a koronavírus-járvány miatt elhalasztják az önkormányzati választásokat a nyár elejéről egy későbbi időpontra, várhatóan őszre - határozta el a román kormány.

Korábban az állandó választási hatóság javasolta a kormánynak, az államfőnek és a parlamentnek, hogy halasszák el a helyhatósági választásokat a rendkívüli közegészségügyi helyzet miatt. A voksolást eredetileg június végén tartották volna, de március 16. óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet jövő héten az államelnök meg fog hosszabbítani még egy hónappal.

A most elfogadott jogszabály szerint

a választásokat mindenképpen meg kell tartani az idén,

de a pontos időpontról később dönt a kormány. Ludovic Orban miniszterelnök pénteken azt mondta, a kormány azon gondolkozik, hogy szeptemberi időpontra írják ki a választást.

A hétfői kormányülésen a kabinet elfogadott egy 810 millió euró értékű intézkedéscsomagot is, amelynek költségeit európai uniós támogatásokból fogja lehívni. Ebből a keretből fogják kifizetni védőfelszerekések beszerzését 350 millió euró értékben, akárcsak 75 ezer egészségügyi dolgozó egyszeri plusz juttatását annak elismeréseként, hogy részt vesznek a koronavírus-járvány megfékezésében. A juttatás bruttó értéke 2500 lej (187 500 forint), amely járulékmentes, így csak a 10 százalékos jövedelemadót vonják le.

A 810 millió eurós pénzkeretből még a járvány idején idősek ellátásával foglalkozó szociális munkások szolgáltatását, valamint a karanténban levők testhigiéniai termékekkel való ellátást biztosítják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×