eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Galambok a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa  miatt Franciaországban az emberek csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Újabb drámai számokat közöltek a franciák

Franciaországban 240-nel 1100-ra emelkedett kedd estére a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

Az Emmanuel Macron államfő által a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolására életre hívott tudományos tanács

az egy héttel ezelőtt életbe lépett kijárási korlátozások meghosszabbítását javasolta a tervezett két hét után.

A szakemberek szerint a lakossági általános karanténra legalább április végéig szükség van.

"A karantén valószínűleg legalább hat hétig fog tartani a (március 17-i) életbe lépésétől kezdve" - olvasható a testület ajánlásában, amely szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások további szigorítására is szükség lesz, de ezeket nem részletezték a jelentésben.

Az egészségügyi minisztérium ezzel egyidőben azt közölte, hogy 1100-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben meghaltak száma, ami 240-nel több, mint hétfő este. A járvány januári kezdete óta ez a legmagasabb növekedés 24 óra alatt. Az eddig elhunytak 85 százaléka 70 évesnél idősebb volt. Jérome Salomon járványügyi igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az általa közzétett adatok csak a kórházban elhunytakra vonatkoznak, akik "csak kis részét" teszik ki a vírus franciaországi áldozatainak, amely az idősotthonokban is szed áldozatokat.

A 22 300 diagnosztizált beteg közül 10 176-an vannak kórházban, közülük 2516-an intenzív osztályokon, 434-gyel többen, mint az előző nap. A súlyos betegek egyharmada hatvan év alatti, 58 százalékuk pedig 60 és 80 év közötti. A járványügyi igazgató kiemelte, hogy 3281 kórházi beteg gyógyultan távozott, és 12 ezerre becsülte azon fertőzöttek számát, akiknek eddig nem volt szüksége kórházi ellátására.

A tudományos tanács szerint jelenleg a karatén az egyetlen ténylegesen megvalósítható stratégia a járvány megfékezésére, a lakosság tömeges tesztelését, illetve a kiszűrt fertőzöttek elszigetelését jelenleg nem tartják megvalósíthatónak országos szinten.

A karanténszabályok szerint a franciák

  • csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat,
  • csak a lakókörzetükben mozoghatnak:
  • amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek munkahelyükre, ahogyan bevásárolni és orvoshoz is, valamint kutyát sétáltatni, egyénileg sportolni is engedélyezett,
  • de nem csoportosulhatnak.

Amióta az általános karantén egy héttel ezelőtt életbe lépett, az orvostársadalom még szigorúbb intézkedéseket, sőt "teljes karantént" követel, a kínai Vuhanban megvalósított intézkedéseknek megfelelően a járvány terjedésének megfékezésére. Azt is hangsúlyozta a testület, hogy csak három hét után lehet majd a karantén esetleges hatásait hosszabb távra megbecsülni. A karantén feloldása az egészségügyi ellátórendszer, elsősorban az intenzív osztályok leterheltségére utaló járványügyi adatok alapján hozható majd meg, s a kormánynak biztosnak kell abban lennie, hogy a karantén utáni stratégiája megvalósítható - hangsúlyozta a tudományos tanács.

Olivier Véran egészségügyi miniszter jelezte, hogy a tudományos tanács véleményét megfontolja a kormány, de más szakértőket is meghallgat, mielőtt döntést hoz a korlátozások meghosszabbításáról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×