INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

koronavírus

ausztria

sebastian kurz

Az új koronavírus járványa miatt kialakított ideiglenes szükségkórház a Bécsi Vásár területén 2020. március 17-én.

Még jó ideig maradnak a drákói intézkedések Ausztriában

Infostart / MTI

Az osztrák kancellár szerint eredményesek a koronavírus terjedésével szembeni óvintézkedések, ezért meghosszabbítják azokat, és nem enyhítenek: akár több mint egymillió forintnyi euróba is fájhat például az egy méteres távolság be nem tartása.

Eredményesek a koronavírus terjedésének megfékezésére irányuló óvintézkedések Ausztriában, de továbbra is ki kell tartani - közölte Sebastian Kurz kancellár péntek délelőtt, az eddigi intézkedések hatékonyságáról, illetve a további szükséges lépésekről tartott tájékoztatón. "Aki betartja az óvintézkedéseket, életet menthet" - szögezte le Kurz. Hozzátette: a közvetlen emberi kapcsolatok minimalizálásával csökkenteni lehet a koronavírus-fertőzés terjedését.

A jelenlegi helyzet mindenki számára hatalmas kihívást jelent, szakértők azonban megerősítették, hogy az óvintézkedések hatásosak. Hangsúlyozta: éppen ezért a jelenleg érvényben lévő rendelkezések időtartamát

április 13-ig, húsvét hétfőig meghosszabbítják.

A kancellár beszámolt arról, hogy az iskolákat a tanulók kevesebb mint öt százaléka látogatja, és a tömegközlekedési eszközöket is a korábbinál jóval kevesebben használják.

Rudi Anschober egészségügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy a korábbihoz képest

csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke; két hete még naponta negyven százalékkal nőtt a betegek száma, jelenleg pedig naponta húsz százalékkal több beteget diagnosztizálnak.

Ez csak az első lépés, a betegek számának további csökkentésére van szükség; a számok mégis azt mutatják, hogy jó irányba haladunk - szögezte le.

Karl Nehammer belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a legtöbben betartják az óvintézkedéseket; az emberek öt százaléka azonban nincs tisztában azok fontosságával.

  • A rendőrség eddig összesen 1200 esetben intézkedett.
  • Ha valaki nem tartja be az egyméteres távolságot, akár 3600 euró bírságot is fizethet,
  • azokat a vendéglátó-ipari egységeket pedig, amelyek a tilalom ellenére kinyitnak, akár harmincezer euró bírsággal is sújthatják.
  • A szövetségi hadsereg 2200 katonát biztosít a rend felügyelésére, ők egyebek között a nagykövetségeknél teljesítenek majd szolgálatot.

Margarethe Schramböck gazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy jelenleg olyanok is vannak, akik féltik az állásukat, akiknek nincs bevételük, illetve akik nem tudják fizetni számlájukat. Hangsúlyozta:

a koronavírus-járvány miatt létrehozott szociális segélyalapot (Corona-Härtefonds) egymilliárd euróval megemelik;

a keretből a kisvállalkozások, az egyszemélyes vállalkozások, a szabadúszók igényelhetnek gyors és vissza nem térítendő támogatást. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a jövőben lehetővé válik az ipari tanulók csökkentett munkaidőben való foglalkoztatása; a fiatalok ugyanakkor nem szenvednek anyagi veszteséget, mivel bevételük nem változik - szögezte le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Georg Hochmuth/POOL
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018