eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök (k) sajtótájékoztatót tart a koronavírus hatásainak enyhítésére szolgáló gazdaságélénkítő intézkedésekről a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. március 11-én. A háttérben Mike Pence alelnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nyárig tartó járványról beszélt Donald Trump

Az új típusú koronavírus járványa várhatóan július végéig, augusztusig eltart - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban a vírusellenes küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján.

"Ha jól végezzük a munkánkat, akkor a szakemberek szerint júliusig, augusztusig megfékezhető a járvány" - fogalmazott az amerikai elnök.

Trump a kormányzat nevében

javasolta, hogy az emberek, köztük a teljesen egészséges fiatalok is, kerüljék el az olyan összejöveteleket, ahol tíznél több személy van.

Megjegyezte ugyanakkor: "úgy tűnik", hogy a Washingtonhoz közeli Camp Davidben megtarthatják a G7-es országok tanácskozását.

A gazdasági visszaesés mértékét firtató újságírói kérdésre válaszolva Trump hangsúlyozta: "nem a recesszióról gondolkodunk most, hanem a vírusról". Hozzáfűzte: a tőzsde "majd gondoskodik önmagáról". Megerősítette viszont, hogy a kormányzat támogatni fogja a légitársaságokat, amelyek egyébként 50 milliárd dolláros segítséget kértek.

Az elnök egyúttal bejelentette, hogy

a kormányzat átmeneti kórházak létrehozását fontolgatja.

Szintén kérdésre válaszolva hozzáfűzte: gondolkodnak azon is, hogy a hadsereget igénybe vegyék az időleges kórházak kialakításához. Ezt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója vetette fel egy hétfő reggeli televíziós interjújában. Az ABC televízió műsorában a kormányzó elmondta: ismételten felkérte a hadsereg mérnöki karát, hogy segítsen több kórházi férőhely, elsősorban intenzív osztályok kialakításában.

Az amerikai elnök "feleslegesnek" mondta a keddre tervezett előválasztások bármelyikének is az elhalasztását. Kedden négy tagállamban és egy tengerentúli területen választanak az amerikaiak, és Ohio kormányzója, Mike DeWine a sajtókonferenciával egy időben vetette fel, hogy el kellene halasztani az államban tartandó előválasztást. Trump leszögezte: a választások esetleges elhalasztásának ügyében a döntést az egyes tagállamokra bízza.

Deborah Birx főorvos, a kormányzati munkacsoport egyik tagja a sajtóértekezleten hangsúlyozta: amennyiben az amerikaiak a következő 15 napban betartják a kormányzat előírásait és javaslatait, "drámai változásokra" számíthatnak. Birx szerint különösen fontos, hogy az emberek ne vegyenek részt olyan összejöveteleken, ahol tíz főnél többen vannak. Fontosnak mondta azt is, hogy abban az esetben, ha valaki akár csak enyhe tüneteket is észlel magán, a családtagjai is vonuljanak önkéntes karanténba legalább 14 napra.

Közben Washingtonban bejelentették: az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság felfüggeszti a meghallgatásokat. Így a többi között például meghatározatlan időre elnapolják a Donald Trump amerikai elnök adóbevallásainak vizsgálatát kérő beadvány mérlegelését is. A legfelsőbb bíróság - amelynek kilenc tagja közül kettő nyolcvan évnél idősebb - közleményben tudatta, hogy a bírák a folytatják ugyan a napi munkát, de telefonon keresztül.

Az amerikai kommentátorok ezzel kapcsolatban emlékeztettek rá, hogy utoljára több mint száz évvel ezelőtt, az 1918-as spanyolnátha-járvány idején függesztették fel a munkát, azt megelőzően pedig 1793-ban és 1798-ban a sárgaláz-járvány miatt kényszerült tevékenysége átmenti felfüggesztésére.

Hétfőn Phil Murphy, New Jersey kormányzója nem elrendelte, hanem önkéntes tilalomra kérte a keleti parti tagállam lakosait. Mint fogalmazott: reggel 8 és délután 5 óra között ne hagyják el otthonaikat, segítsék a koronavírus terjedésének megakadályozását.

A kormányzó úgy fogalmazott "a nem alapvető utazásokat nagyon erősen nem javasolja". New Jerseyben egyébként rendkívüli állapot van érvényben. Az intézkedést Murphy Andrew Cuomo New York-i és Ned Lamont connecticuti kormányzóval tartott közös sajtókonferencián jelentette be. A kormányzók bejelentették azt is, hogy hétfő estétől mindhárom államban mozikat, kaszinókat, éttermeket, presszókat és fitneszklubokat zárnak be. Az éttermekben csakis elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket. A döntés visszavonásig érvényes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×