eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Munkások egy hatalmas maszkot helyeznek az egyik papírbábura a kelet-spanyolországi Valenciában 2020. március 11-én, két nappal a Szent József napján tartott Fallas Fesztivál előtt. A szervezők a koronavírusos fertőzés miatt lefújták a rendezvényt.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Saiz

"Bedurran" a nyugat, horroradatok a britektől, spanyol vesztegzár jön

Nagy-Britanniában 24 óra leforgása alatt csaknem a kétszeresére emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, eközben Párizs szívében sárgamellényesen tüntettek, dacolva a járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal, Belgiumba pedig megérkezett az Európának szánt első segélyszállítmány az Alibaba webáruház alapítójától, Jack Mától.

Frissülő járványadatok ITT, a legtöbben az elmúlt 24 órában - Európában - Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban hunytak el.

Britek

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombat délutáni tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban tíz beteg halt meg, így a rendszeres napi kimutatások kezdete óta eddig összesen 21 brit halottja van a járványnak. Chris Whitty angliai tiszti főorvos a szombati tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy

az elhunytak mindegyike 60 évesnél idősebb volt,

és krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt, így valamennyien a kiemelt kockázati csoportba tartoztak. A szombati tájékoztatásban szereplő halálesetek Londonban, Birminghamben és Leicesterben történtek. A brit egészségügyi minisztérium szombati összegzése alapján a nagy-britanniai fertőzöttek száma átlépte az ezret. A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában szombatig 37 746 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1149 pozitív leletet azonosítottak.

Spanyolok

Spanyolország szükségállapot bevezetésével korlátozza lakosai szabad mozgását a következő tizenöt napban, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését - ismertette a kormány döntését a miniszterelnök szombat este Madridban. Pedro Sánchez elmondta: ebben az időszakban az emberek alapvetően csak az otthonuk és munkahelyük között közlekedhetnek. Ezenkívül egészségügyi intézménybe, élelmiszerboltba, patikába, bankba, biztosítóhoz, trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek, illetve előre nem látható sürgős esetben tartózkodhatnak közterületen - részletezte.

Az egész ország területén felfüggesztik az oktatást az óvodától az egyetemig, valamint minden sport- és kulturális rendezvény megtartását is. Zárva kell tartaniuk a vendéglátóhelyeknek, csak a házhozszállítási szolgáltatás működhet. A rendelkezés idejére néhány kivétellel a felére csökken az országon belül a vasúti, a közúti, a légi és a vízi tömegközlekedési járatok száma.

A miniszterelnök kitért arra, hogy amíg a szükségállapot tart, az ország egész területén a központi kormány számít a kompetens hatóságnak, és minden területi rendfenntartó testület a belügyminiszter irányítása alá kerül. A rendelkezés még szombat este érvénybe lépett, miután megjelent a hivatalos közlönyben, és 15 nap leteltével a parlament jóváhagyásával meghosszabbítható.

A miniszterelnök szavai szerint a drasztikus intézkedéseket azért rendelték el, mert Spanyolországban is felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése. Egy nap alatt 1500-zal lett több regisztrált beteg, számuk szombaton meghaladta a 6200-at. A betegségbe 193-an haltak bele, és 517-en gyógyultak meg eddig. A fertőzések felét a madridi autonóm közösségből jelentették.

Franciák

Több száz kormányellenes sárgamellényes tüntető gyűlt össze Párizs szívében szombaton, fittyet hányva a koronavírus miatt a tömegrendezvényekre vonatkozó tilalomra. A tüntetők végigvonultak a Montparnasse-on kormányellenes jelszavakat skandálva, annak ellenére, hogy Emmanuel Macron francia elnök betiltotta a 100 fősnél nagyobb összejöveteleket a koronavírus miatt. A tiltakozók közül többen egészségügyi maszkot viseltek. A rendőrség szerint körülbelül négyszázan tüntettek, miközben a biztonsági erők kétezer tagját vezényelték ki a város különböző pontjaira a megmozdulás miatt. A láthatósági mellényükről sárgamellényeseknek nevezett tiltakozók a 70. egymást követő alkalommal jelentek meg szombaton az utcákon. A mozgalom 2018 végén bontakozott ki az üzemanyagárak emelkedése és Macron népszerűtlen intézkedései miatt. Edouard Philippe francia miniszterelnök szombat este bejelentette, hogy éjféltől elrendeli

"az ország élete szempontjából nem szükséges nyilvános helyek" bezárását,

azaz az éttermek, bárok szórakozóhelyek, mozik vasárnaptól újabb utasításig nem nyithatnak ki. Kizárólag az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a dohányboltok és a benzinkutak tarthatnak nyitva. Az egészségügyi hatóságok szombat esti összesítése szerint a fertőzöttek száma Franciaországban 4500-ra nőtt, ami 830-cal több a péntek esti adatoknál, 300 súlyos állapotban lévő beteget - kétszer annyit, mint előző nap - ápolnak az intenzív osztályokon, a halottak száma pedig 12-vel 91-re emelkedett.

Benelux államok

Hollandiában a megerősített fertőzések száma 155 új esettel 959-re nőtt, és további két halálesetet jelentettek szombaton. Az országban így összesen 12-re emelkedett a halásesetek számra - közölte a holland országos közegészségügyi intézet (RIVM).

Luxemburg szombaton bejelentette, hogy az országban elhunyt az első koronavírussal diagnosztizált beteg. A fertőzött

94 éves volt.

Ez idáig 38-an fertőződtek meg a mintegy 620 ezer lakosú nagyhercegségben. Hétfőtől kezdődően két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat.

Belgiumban szombatra újabb 133 megbetegedést jelentettek, ezzel 698-ra emelkedett a fertőzöttek száma. A vírusfertőzéstől négyen haltak meg, egy ember pedig meggyógyult. A Flanders Today című angol nyelvű belga hírportál szombaton arról tájékoztatott, hogy megérkezett Kínából Liege nemzetközi repülőterére egy repülőgép, amely rakterében ötszázezer védőmaszk, különböző orvosi felszerelések, köztük a koronavírus-tesztek elvégzéséhesz szükséges eszközök vannak. A felszerelések annak a kétmillió maszkot és más egészségügy eszközöket tartalmazó adománynak a részei, amelyet az Alibaba nevű kínai internetes kiskereskedelmi portál alapítója és tulajdonosa, Jack Ma szánt európai országoknak. Az első 500 ezer maszkból álló tételt a járvány által leginkább sújtott Olaszországba szállítják. A következő járatok a következő napokban szintén a belgiumi repülőtérre érkeznek. Jack Ma hasonló adományokat küldött korábban az Egyesült Államoknak, Japánnak, Dél-Koreának és Iránnak.

Az Apple szombaton bejelentette: két hétre bezárja Kínán kívüli kiskereskedéseit, hogy hozzájáruljon a koronavírus terjedésének megfékezéséhez. A hardvergyártó amerikai óriásvállalat intézkedése üzletek százait érinti világszerte, így Európában is, és március 27-ig lesz érvényben. A dolgozók ugyanúgy megkapják bérüket, az üzlethelyiségeket pedig addig is fertőtlenítik. Az Apple 15 millió dollárt (mintegy 4,5 milliárd forintot) adományozott a világjárvány elleni küzdelemhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×