eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőmaszkos nő nézi a telefonját a milánói dóm előtt 2020. március 10-én. A tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére az olasz kormány az ország egész területére kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. A járvány következtében eddig 483 ember halt meg Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Marco Ottico

Szakértő: az olaszoknak le kell számolniuk az eddig megdönthetetlennek hitt világukkal

Kedd reggel lezárták Olaszországot, szünetel a tanítás, az emberek csak munkába mehetnek, elmaradnak a rendezvények, esküvőt és temetéseket sem lehet rendezni. Közben Ausztria és Szlovénia is bejelentette: lezárja Olaszországgal közös határát. Az olasz ellenzék azonban további korlátozásokat sürget. Elemzés.

Szomráky Béla újságíró meglátása szerint a koronavírus-járvány valószínűleg a csúcspontjához közelít Észak-Olaszország bizonyos területein, ami Közép- és Dél-Olaszországban egyelőre nem mondható el, de ez még nagyban változhat, különösen, hogy például felelőtlen déli emberek az utolsó pillanatban útnak indultak délre Lombardia és további tizennégy északi megye karantén alá vonásának hírére.

Az Olaszország-szakértő arra is kitért, miután lezárták a teljes országot, a külföldi állampolgároknak nagyon nehéz dolguk lesz távozniuk, hiszen a légitársaságok maguk függesztették fel a járataikat egyes északi térségekben. Nagy torlódások várhatók a Brenner-hágónál is Ausztria irányába.

Ami viszont jelen pillanatban van, az félmegoldás,

tette hozzá az újságíró, aki szerint nem véletlenül forszírozza kompakt mód a jobboldali ellenzék, hogy Olaszországot nemcsak le kellene zárni, hanem be kellene zárni. Mert bár az emberek be vannak zárva a maguk lakóterületére, de el kell menniük dolgozni, vagy épp bevásárolni, és ha valaki minimális eséllyel is szedi össze a kort, előbb-utóbb tovább fogja terjeszteni. Tehát a követelés a politika, valamint elsősorban a két „pilótatartomány”, Lombardia és Veneto kormányzója részéről az, hogy igenis

„le kell húzni a redőnyt”, abba kell hagyni mindenféle termelést, és az arra kijelölt élelmiszerboltok és patikákon kívül be kell zárni az üzleteket.

Szomráky Béla végezetül megjegyezte: az olasz egy szociális nép, nagyon kedvelik egymás társaságát, szeretnek összejárni, erről az életvitelről azonban a jelenlegi helyzetben le kell mondaniuk. Voltaképpen le kell számolniuk a szokásaikkal, egy olyan világgal, amit eddig megdönthetetlennek hittek. A változás legelején járnak, de már ráeszméltek, hogy nagyon nagy gondok vannak, ugyanakkor elképzelhető, hogy jól jönnek ki az egész helyzetből azáltal, hogy az igazi értékek fognak felülkerekedni – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×