eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előválasztást tartanak Dél-Karolinában a demokraták

Délen folytatódik az amerikai Demokrata Párt választási folyamata, szombaton Dél-Karolinában előválasztáson voksolnak.

Iowa, New Hampshire és Nevada eddig a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét hozta, bár az iowai jelölőgyűlések voksait még mindig ellenőrzik. A dél-karolinai előválasztást politikusok és elemzők egyaránt azért tartják fontosnak, mert kiderül, hogy Barack Obama egykori alelnöke, Joe Biden vissza tud-e kapaszkodni az elnökjelöltségért folyó versengésbe. Biden eddig nagyon rosszul szerepelt, a negyedik-ötödik helyen végzett, és arra számít, hogy az afroamerikaiak voksai lendíthetnek a kampányán. Dél-Karolinában a lakosság jelentős hányada afroamerikai.

Dél-Karolinában csak a demokraták voksolnak,

a Republikánus Párt nem tart előválasztást, mert egyhangúlag Donald Trumpot jelöli.

Mint Dél-Karolina republikánus kormányzója, Henry McMaster fogalmazott pénteken a Fox televíziónak adott interjújában: "Soha nem láttunk ilyen lelkesedést és szeretetet, mint amilyen most nyilvánul meg Trump elnök iránt".

Az amerikai elnök egyébként péntek este kampánygyűlést tartott a dél-karolinai Charleston városában.

Annak ellenére, hogy számukra nincs előválasztás, a republikánusok mégis szavazhatnak, mégpedig a demokraták előválasztásán. A dél-karolinai választási rendszer értelmében ugyanis úgynevezett nyílt előválasztás van, ami azt jelenti, hogy demokraták, republikánusok, függetlenek egyaránt voksolhatnak a demokraták választásán. Néhány konzervatív csoport ezt ki is használja: a Káosz Hadművelet (Operation Chaos) nevű csoport például arra buzdította a republikánusokat, hogy menjenek el, és szavazzanak Bernie Sandersre.

Bár a csoport vezetője, Christoper Sullivan azt nyilatkozta újságíróknak, hogy céljuk csupán a figyelemfelkeltés a nyílt előválasztási rendszer fonákságára, de elemzők szerint másról is szó lehet. Arróé például, hogy Sanders szenátort Trump számára könnyen legyőzhető vetélytársnak tartják.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×