eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A nagyenyedi magyar közösség életerejét méltatta Potápi Árpád János

Arról is beszélt, hogy a magyaroknak és a románoknak közös hazája Közép-Európa, és Magyarország abban érdekelt, hogy a környező nemzetek is megerősödjenek.

A nagyenyedi magyar közösség életerejét méltatta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, a Bethlen Gábor Kollégium által szervezett Bethlen-bálon.Az államtitkárt fővédnökként látták vendégül Nagyenyed magyar bálján.

Potápi Árpád János a bál megnyitása után az MTI-nek elmondta: a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium sokkal több, mint egy középfokú oktatási intézmény. Az iskola, mely két év múlva fennállása 400. évfordulóját ünnepli, összefogja Fehér megye magyarságát, kulturális kisugárzása van. Hozzátette: ezt érezte a bál megnyitóján is.

Az államtitkár elmondta: megnyitóbeszédében köszöntötte a diákokat, és reményét fejezte ki, hogy valamikor majd szülőkként is itt lesznek a Bethlen-bálon. Emlékeztetett arra, hogy az idei évet a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította az Országgyűlés, a nemzetpolitikában pedig 2020 az erős magyar közösségek éve. Úgy vélte: a nagyenyedi magyar közösség a történelmi tragédia ellenére megmutatja életerejét.

Arról is beszélt, hogy a magyaroknak és a románoknak közös hazája Közép-Európa, és Magyarország abban érdekelt, hogy a környező nemzetek is megerősödjenek.

Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója az MTI-nek elmondta: 25 éve rendezik meg a Bethlen-bált, de tíz éve vált ez a rendezvény a nagyenyedi magyarok báljává. A rendezvényen részt vesznek a kollégium végzős diákjai, a diákok hozzátartozói, a tantestület és a helyi magyar vállalkozók is.

A Kolozsvártól 70 kilométerre délre fekvő 16 600 lakosú Nagyenyeden a lakosság 15 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×