eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Shutterstock

Komolyabb problémákat okozhat a koronavírus, mint azt gondolnánk

Csak több hónap múlva mutatkozik meg a gazdasági adatokban az a hatás, amit a koronavírus okoz, de már most látszik, hogy visszaeséssel kell számolni. Az egyik leginkább érintett szektor az autóipar, számos gyár már leállni kényszerült. A kozmetikai ipar is megsínyli a koronavírus-járványt.

A koronavírus megjelenése a brexitnél is veszélyesebb lehet a világgazdaságra, hiszen már most életbe léptek olyan közlekedési, személy- és áruszállítási korlátozások, amelyeket globális szinten megérez a gazdaság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Palócz Éva szerint

már most megtapasztalható, hogy visszaesett a kínai turisták száma, de a vírusjárvány hatásai ennél összetettebbek:

túlzás nélkül drámai lehet az a hatás, amely a termelési értékláncok szétszakadásából származhat. Kína ugyanis olyan szinten épült bele a multinacionális vállalatok és világkereskedelem hálózatába, hogyha az ország csak átmenetileg is kiesik, akkor már az óriási károkat okozhat a világgazdaság minden országának. Szinte nincs is olyan multinacionális vállalat, amely ne gyártatna valamit Kínában, vagy máshogy ne függne tőle.

Áremelkedésekkel, hiányokkal járhat akár csak egy kiadósabb gazdasági fennakadás is - figyelmeztetett a szakértő. Arról is beszélt, hogy a gazdasági károk megbecsüléséhez

a statisztikákat sem lehet még alapul venni:

legalább fél év, mire kiderül belőlük, hogy mekkora kiesést okozott a világtermelésben a koronavírus.

Kínában péntekig több mint 31 ezer ember fertőződött az új típusú koronavírussal, és a halálos áldozatok száma már 636-ra emelkedett. Megbetegedéseket regisztráltak Hongkongban, Makaón, Tibetben, Tajvanon, Japánban, Dél-Koreában, Kambodzsában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Thaiföldön, Vietnamban, Indiában, Nepálban, Srí Lankán, Kanadában és hét európai országban - Belgiumban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Itáliában, Spanyolországban és Svédországban - is.

A koronavírussal kapcsolatos összes hírünket ITT olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×