INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

innováció

5g

olaszországi földrengés

Életet menthet az 5G Olaszországban

Életet menthet az 5G Olaszországban

Infostart

Közép-Olaszországban az aggályok ellenére is támogatják az 5G hálózatok telepítését, épp a földrengés-előrejelzésben elérhető előnyök miatt.

Földrengés előtt akár 8 másodperccel kiküldhető a riasztás az 5G hálózatnak köszönhetően - magyarázta az Euronews stábjának a kínai ZTE által a városba telepített regionális fejlesztési központban Fabio Graziosi professzor, az a l'aquilai egyetem telekommunikációs mérnöke. Szerinte óriási előny előnyt jelent a technológia gyorsasága, különösen akkor, ha a földrengésveszélyes térségben az újjáépítés során szenzorokat telepítenek az épületekbe.

A Rómától 120 kilométerre fekvő hegyi településen és a környező falvakban 30 ezer embert tett otthontalanná a földrengés 2009-ben. Az újjáépítés még mindig akadozik. Éveken át a politikai viták fókuszában volt a beígért, de elmaradt segítség az újjáépítésre.

Pierluigi Biondi, L'Aquila polgármestere szerint az 5G már mindenhol az ajtón kopogtat, ezért érdemes a fejlesztések élvonalába kerülni. A földrengésektől veszélyeztetett helyeken nem csak az újjáépítés kihívás a településeknek, hanem a hatékony jelzőrendszer kiépítése is.

Nem csak a földrengések esetén hasznos a gyors adattovábbítás. A jövő okosvárosaiban alapvető elvárás lesz. A fejlesztők azon dolgoznak, hogy minél szélesebb körben alkalmazni lehessen az 5G-t.

Olaszország az elsők között vesz részt Európában az 5G hálózatok üzembe helyezésében, annak ellenére is, hogy a technológia bírálói is erős lobbizásba kezdtek, főként a technológia alkalmazásának hosszú távú egészségügyi kockázatainak feltáratlansága miatt. Szerintük az intenzívebb sugárzás veszélyesebb lehet. Ezért kérik a tiltakozók az Európai Parlamentet, hogy tiltsa meg az 5G-hálózat európai telepítését.

Az olasz kormány ennek ellenére lehetőséget ad az 5G-hálózat itáliai telepítésére, nem EU-s cégek részvételével. A tiltakozók erősödő hangja azonban fékezheti vagy gátat is vethet az 5G elterjedésének Olaszországban és Európában.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018