eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Életet menthet az 5G Olaszországban

Közép-Olaszországban az aggályok ellenére is támogatják az 5G hálózatok telepítését, épp a földrengés-előrejelzésben elérhető előnyök miatt.

Földrengés előtt akár 8 másodperccel kiküldhető a riasztás az 5G hálózatnak köszönhetően - magyarázta az Euronews stábjának a kínai ZTE által a városba telepített regionális fejlesztési központban Fabio Graziosi professzor, az a l'aquilai egyetem telekommunikációs mérnöke. Szerinte óriási előny előnyt jelent a technológia gyorsasága, különösen akkor, ha a földrengésveszélyes térségben az újjáépítés során szenzorokat telepítenek az épületekbe.

A Rómától 120 kilométerre fekvő hegyi településen és a környező falvakban 30 ezer embert tett otthontalanná a földrengés 2009-ben. Az újjáépítés még mindig akadozik. Éveken át a politikai viták fókuszában volt a beígért, de elmaradt segítség az újjáépítésre.

Pierluigi Biondi, L'Aquila polgármestere szerint az 5G már mindenhol az ajtón kopogtat, ezért érdemes a fejlesztések élvonalába kerülni. A földrengésektől veszélyeztetett helyeken nem csak az újjáépítés kihívás a településeknek, hanem a hatékony jelzőrendszer kiépítése is.

Nem csak a földrengések esetén hasznos a gyors adattovábbítás. A jövő okosvárosaiban alapvető elvárás lesz. A fejlesztők azon dolgoznak, hogy minél szélesebb körben alkalmazni lehessen az 5G-t.

Olaszország az elsők között vesz részt Európában az 5G hálózatok üzembe helyezésében, annak ellenére is, hogy a technológia bírálói is erős lobbizásba kezdtek, főként a technológia alkalmazásának hosszú távú egészségügyi kockázatainak feltáratlansága miatt. Szerintük az intenzívebb sugárzás veszélyesebb lehet. Ezért kérik a tiltakozók az Európai Parlamentet, hogy tiltsa meg az 5G-hálózat európai telepítését.

Az olasz kormány ennek ellenére lehetőséget ad az 5G-hálózat itáliai telepítésére, nem EU-s cégek részvételével. A tiltakozók erősödő hangja azonban fékezheti vagy gátat is vethet az 5G elterjedésének Olaszországban és Európában.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×