eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tűzoltó az Új-Dél-Wales államban fekvő Ulladulla közelében pusztító bozóttűz helyszínén 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Áramszünet, szükségállapot és a bolygó napi melegrekordja is sújtja Ausztráliát

Erős hőhullám vonult végig a hétvégén Ausztrália keleti területein, ahol eddig már jóval több mint 5 millió hektár égett le az ősz óta terjedő bozóttüzekben. Sydney közelében melegrekordot mértek, a füst miatt pedig már a 2000 kilométerre lévő Új-Zélandon is olyan, mintha "sárga fátyol" borult volna a házakra.

Sydneyben a hőmérséklet 48 Celsius-fok körül alakult, és például szombaton este nyolc órára is csak 38 fokra hűlt le a levegő.

A Sydney egyik elővárosának tekinthető Penrith-ben szombaton 48,9 Celsius-fokot mértek, amivel ezen a napon ez a terület volt a Föld legmelegebb pontja.

A jelentések szerint a forróság mellett egyes területeken 80 kilométer/órás szél is volt, ami az eddigieknél is gyorsabbá tette a lángok terjedését.

A tűz miatt Victoria és Új-Dél-Wales államban szükségállapotot rendeltek el. Scott Morrison kormányfő 3000 tartalékos mozgósítását jelentette be. Ilyen lépésre most először került sor az ország történetében.

Eközben a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy Ausztrália legnépesebb - 8 milliós lélekszámú - Új-Dél-Walesben államában és legnagyobb városában, Sydneyben áramszünetek várhatók, miután a tűzben két transzformátorállomás is leégett. Twitter-üzenetében az állam energiaügyi minisztere felszólította a lakosságot, hogy csökkentse az áramfogyasztást.

Csak ebben az államban mintegy 150 helyen ég a bozót. Victoriában több mint 50 helyszínen lángol a növényzet.

Egy férfi Melbournben arról beszélt, a parkban sétálva egy órát olyan érzése volt, mintha elszívott volna 10-15 szál cigarettát. Életének elmúlt 50 évében nem emlékszik ilyen szárasságra, arra, hogy ilyen hosszú időn keresztül ne essen az esső. A klímaváltozás itt zajlik a szemünk előtt – magyarázta a melborune-i férfi az egyik füstös belvárosi utcában nyilatkozva.

Az ausztrál kormány 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására - jelentette be Scott Morrison kormányfő hétfőn Sydneyben.

Az ausztrál kormány első körben 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására - jelentette be Scott Morrison kormányfő hétfőn Sydneyben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerül eloltani.

A bejelentéssel egy időben a hatóságok arról számoltak be, hogy Új-Dél-Wales államban további két ember eltűnt. Az előrejelzések szerint eső és hűvösebb időjárás várható, ami segíti majd a tűzoltók munkáját, azonban még a héten ismét visszatér a hőség.

Az Ausztráliában pusztító tűzvész füstje elérte Új-Zéland legnagyobb városát, Aucklandet, ami több mint kétezer kilométerre van Ausztráliától.

Az ottani állapotokról egy nő közölt fotókat a Twitteren. A képek szerint fátyolos, sárga fénybe borult a város, a szabadban ködös időt és füstszagot lehet tapasztalni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×