eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: időkép

Két kontinensen is a felszálló hő okoz időjárási anomáliát

Hasonló jelenségek merőben eltérő hatásait figyelhetjük meg Ausztráliában és Kazincbarcikán.

A déli kontinensen, Ausztráliában kétharmad Magyarországnyi területen tomboló tüzek akkora hőt szabadítanak fel, amely már jelentősen befolyásolja a légköri folyamatokat, és az időjárás alakulását is: olyannyira, hogy zivatarfelhőket gerjeszt, vagy akár a ciklonok útvonalát is meg tudja változtatni - mondta az InfoRádiónak Török László meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A nagy mennyiségű hő fölszabadulásakor ugyanis olyan légáramlatok keletkeznek, amelyek el tudják terelni ezeket a légköri jelenségeket, folyamatokat is az adott, egyébként normálisnak mondható pályájuktól, útvonaluktól.

A problémát fokozza, hogy a nagy mennyiségű hő fölszabadulása nyomán keletkező felhőkből nem a tüzek helyszínén esik csapadék,

hanem kilométerekkel távolabbra, és így a tűz eloltásában sem segíthetnek ezek a felhők - tette hozzá a meteorológus.

Míg Ausztrália tüzes időjárási anomáliával kénytelen szembenézni, Magyarországon inkább az évszakhoz kapcsolódó jelenségre lehettek figyelmesek Kazincbarcikán, amely kialakulásában mégis nagy szerepet kapott az ausztrálhoz hasonló extrém hőkibocsátás.

Az ipari hó egy speciális légrétegeződés előfordulásának függvénye.

A Kárpát-medencében ugyanis körülbelül 1000-1500 méter magasságban húzódik egy záró légréteg - gyakorlatilag olyan, mintha egy fedő lenne. Ilyenkor a nagyobb hőt kibocsátó üzemek, hőerőművek már elegendő energiát adnak ahhoz, hogy bele tudjanak szólni a környezetük időjárásának alakításába. Kazincbarcikán az ottani hőerőmű felszálló meleg levegője olyan légáramlatokat indított be, ami csapadékképződéssel járt a nagyon hideg levegőben, ami be volt zárva a Kárpát-medencébe. Ez pedig hó formájában jelent meg a környékben - tette hozzá Török László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×