eur:
390.91
usd:
366.68
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Beomlott kupola a párizsi Notre-Dame székesegyházban 2019. július 17-én. A 850 éves gótikus épületben április 15-én kitört tűzvészben leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tetőszerkezetben és a torony borításában levő ólom a tűzvészben megolvadt, a levegőben szálló ólompor miatt a székesegyház előtti tér lezárva marad. A francia parlament július 16-án elfogadta a megrongálódott épület felújításáról szóló törvényt, amely öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.
Nyitókép: MTI/AP/AFP Pool/Stephane de Sakutin

Nagyon rossz hír jött a tűzvész sújtotta Notre-Dame-ról

Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti a párizsi székesegyházat, a szükséghelyzet indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok újrakezdését.

"Az épület továbbra is a rendőr-főkapitányság április 17-én kiadott veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt" - hangsúlyozta a francia kulturális minisztérium.

Az április 17-én kitört óriás tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében - mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában - lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és megvan a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat. A munkákat várhatóan hétfőn kezdik újra.

"Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve" - magyarázta a minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.

A párizsi katasztrófáról korábbi írásainkat ITT találja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×