eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház belseje 2019. május 15-én. A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, a kúp alakú huszártorony leomlott.
Nyitókép: A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház belseje 2019. május 15-én. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, a kúp alakú huszártorony leomlott. MTI/EPA/Philippe Lopez

Nagyon rossz hírek érkeztek a Notre-Dame-ról

A Notre-Dame még nem menekült meg, a tűzvész sújtotta párizsi katedrális továbbra is veszélyben van: a boltíves mennyezet bármikor beomolhat - közölte a székesegyház újjáépítéséért felelős kormánybiztos. Takács Imre, az ELTE művészettörténeti tanszékének oktatója elmagyarázta a InfoRádióban, mi jelenti a legnagyobb veszélyt.

A Notre-Dame tetőterében tomboló tűz a hőtágulás miatt fellazította a boltívek köveit - mondta el az InfroRádiónak Takács Imre, az ELTE művészettörténeti tanszékének oktatója. A francia katedráliséhoz hasonló középkori templomok kőből épített statikus boltozata nagyon kevéssé rugalmas, nagyon kicsi mozgásokat tud végezni, miután fölhevül és kihűl. Az eltávolodott kövek szétcsúszhatnak, ez pedig a szakértő szerint azt jelenti, hogy bomlik a boltozat. Ez következett be egyébként a templom központi részén, részben a ráomló súly, részben a hőhatás következtében.

A szakértők most attól tartanak, hogy a kimozdulás, a támasztási pontok elmozdulása miatt

a most még álló boltívek is leomolhatnak - mondta Takács Imre.

Egy ilyen középkori boltozat részben belső szerkezetből áll - ezek bordák és boltsüvegek, amelyek kifelé terhelik a falakat. Ugyanakkor a falakon kívülről szabadon álló boltívek támasztják és ellensúlyozzák ezeket a kifelé irányuló nyomásokat. Ha ezeknek az egyensúlya megbomlik, akár úgy, hogy a támívek eltávolodnak a faltól valamennyire, akkor van probléma.

Ezt próbálják ellensúlyozni, vagy kivédeni azzal, hogy faácsolatokat helyeznek fel például a szentély támívei alatt - mondta Takács Imre.

A művészettörténeti tanszék oktatója szerint a helyreállítás után látványban nem lesz eltérés az eredeti és az újjáépített rész között.

"Bizonyos helyeken már biztos, hogy rekonstrukcióra lesz szükség, de ez korhű, vagy formahű kivitelezésű lesz, de tudhatjuk, hogy ez már nem az eredeti építmény. A padlástérben elpusztult ácsolatok pótlásai sem lesznek már több száz évesek, tudjuk azt is, hogy a leomlott 19. századi huszártorony sem lesz 19. századi" - tette hozzá az oktató. Takács Imre abban bízik, hogy a huszártorony akár korhű, akár modern újjáépítésekor a francia jó ízlés diadalmaskodik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×