INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

notre-dame

rekonstrukció

tűzeset

A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház belseje 2019. május 15-én. A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, a kúp alakú huszártorony leomlott.

Nagyon rossz hírek érkeztek a Notre-Dame-ról

A Notre-Dame még nem menekült meg, a tűzvész sújtotta párizsi katedrális továbbra is veszélyben van: a boltíves mennyezet bármikor beomolhat - közölte a székesegyház újjáépítéséért felelős kormánybiztos. Takács Imre, az ELTE művészettörténeti tanszékének oktatója elmagyarázta a InfoRádióban, mi jelenti a legnagyobb veszélyt.

A Notre-Dame tetőterében tomboló tűz a hőtágulás miatt fellazította a boltívek köveit - mondta el az InfroRádiónak Takács Imre, az ELTE művészettörténeti tanszékének oktatója. A francia katedráliséhoz hasonló középkori templomok kőből épített statikus boltozata nagyon kevéssé rugalmas, nagyon kicsi mozgásokat tud végezni, miután fölhevül és kihűl. Az eltávolodott kövek szétcsúszhatnak, ez pedig a szakértő szerint azt jelenti, hogy bomlik a boltozat. Ez következett be egyébként a templom központi részén, részben a ráomló súly, részben a hőhatás következtében.

A szakértők most attól tartanak, hogy a kimozdulás, a támasztási pontok elmozdulása miatt

a most még álló boltívek is leomolhatnak - mondta Takács Imre.

Egy ilyen középkori boltozat részben belső szerkezetből áll - ezek bordák és boltsüvegek, amelyek kifelé terhelik a falakat. Ugyanakkor a falakon kívülről szabadon álló boltívek támasztják és ellensúlyozzák ezeket a kifelé irányuló nyomásokat. Ha ezeknek az egyensúlya megbomlik, akár úgy, hogy a támívek eltávolodnak a faltól valamennyire, akkor van probléma.

Ezt próbálják ellensúlyozni, vagy kivédeni azzal, hogy faácsolatokat helyeznek fel például a szentély támívei alatt - mondta Takács Imre.

A művészettörténeti tanszék oktatója szerint a helyreállítás után látványban nem lesz eltérés az eredeti és az újjáépített rész között.

"Bizonyos helyeken már biztos, hogy rekonstrukcióra lesz szükség, de ez korhű, vagy formahű kivitelezésű lesz, de tudhatjuk, hogy ez már nem az eredeti építmény. A padlástérben elpusztult ácsolatok pótlásai sem lesznek már több száz évesek, tudjuk azt is, hogy a leomlott 19. századi huszártorony sem lesz 19. századi" - tette hozzá az oktató. Takács Imre abban bízik, hogy a huszártorony akár korhű, akár modern újjáépítésekor a francia jó ízlés diadalmaskodik majd.

Nyitókép: A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház belseje 2019. május 15-én. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, a kúp alakú huszártorony leomlott. MTI/EPA/Philippe Lopez

Kapcsolódó hang

A Notre Dame még veszélyben van
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018