eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A palesztin-izraeli konfliktus rendezésére az amerikai képviselőház kétállami megoldást szorgalmazott

Az amerikai képviselőház kétállami megoldást szorgalmazott a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére pénteken elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában.

A konfliktus igazságos, stabil és tartós rendezésére irányuló minden erőfeszítésnek tartalmaznia kell a kétállami megoldást - olvasható a dokumentum szövegében, amelyet a demokrata párti többségű képviselőházban 226 szavazattal fogadtak el 188 ellenében.

A határozat hangsúlyozza, hogy el kell kerülni az olyan lépéseket, amelyek megnehezítik a tartós békét. Elemzők szerint ez a megfogalmazás Donald Trump amerikai elnök közel-keleti politikája ellen irányul. Trump már eddig is jelentős belpolitikai győzelmekhez segítette izraeli szövetségesét, Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, illetve az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsík 1981-ben törvénybe iktatott izraeli bekebelezését. Az amerikai kormányzat emellett a közelmúltban bejelentette azt is, hogy Washington immár nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

Izrael Ciszjordániát - a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt - az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izraelnek, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben jelenleg mintegy 600 ezer zsidó telepes él több mint 200 településen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×