INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

skócia

brexit

előre hozott választás

magyarics tamás

aréna

Skót zászlókat lengetnek skót függetlenségpárti tüntetők Glasgowban 2019. május 4-én.

Brexit: a skótok a sötétbe ugorhatnak a kiválással

Infostart / InfoRádió

Skóciában a Nemzeti Párt azt tűzte zászlajára, hogy aki mellettük áll, a brexit előli menekülés mellett van - erről és a közelgő brit előre hozott választások egyéb kampánytémáiról - egészségügytől oktatásig - mondta az InfoRádióban Magyarics Tamás külpolitikai szakértő.

A skót nemzeti párt vezetője azzal kampányol, hogy aki mellettük áll, Skócia brexit előli megmenekülésére voksol. A Skócia előtt álló eshetőségeket Magyarics Tamás külpolitikai szakértő vázolta az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára szerint ha valóban meg kell gondolniuk a skótoknak, mit akarnak, akkor egy sötétbe ugrást választanak - vagy nem.

"A sötétbe ugrás azt jelentené, hogy a skótok kilépnének az Egyesült Királyságból, függetlenül attól, hogy egy 300 éves, szimpatikus együttlétet szakítanak meg, mi lesz a nyugdíjakkal, milyen valutát fognak használni, hogyan fogják szétosztani az államadósságot vagy megosztani a tengeri olajbevételeket, ami gyakorlatilag az egyetlen jelentős bevételük. A másik nagy kérdés, hogy a skótok hová fognak kerülni az EU-tárgyalásoknál. José Manuel Barroso 2014-ben az Európai Bizottság elnökeként azt mondta, egy ilyen esetben

a skótok a sor végére kerülnének,

és újra kellene kezdeniük mind a 35 fejezet letárgyalását. Egy ideig két pad között lennének: nem lennének már tagok az Egyesült Királyságban, de még az EU-ban sem. Ez eléggé bizonytalan jövő a számukra."

Kiszámíthatatlan, hogy a skótok számára az Egyesült Királyságban maradás vagy az Európai Unió védőernyője a fontosabb – vélekedett a külpolitikai szakértő.

"A skótok általában

nagyon hazafiasak, és a skót-angol focimeccseken lengetik a zászlót a kalapjuk felett, hogy mindenki skót, de

amikor népszavazásra került sor, akkor nem csak a szívükre, az eszükre is hallgattak nagyon sokan, és inkább úgy gondolták, hogy sok minden baj, vita ellenére a tagság az Egyesült Királyságban nem annyira rossz."

Jelen pillanatban tehát nehéz eldönteni, mi lenne Skócia szempontjából a megfelelő döntés – vélekedett Magyarics Tamás.

Brit választások: mindkét nagy párt megosztott

Az előre hozott brit parlamenti választás kampánytémáiról szólva elmondta, köztük az élen az egészségügy szerepel, azt követi a brexit kérdése, a sor végén pedig az oktatás áll. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára elmondta, hogy a két nagy brit párt – a Konzervatívok és a Munkáspárt – egyaránt megosztott.

"Eleve a két nagy párt néppártszerű, a Munkáspártnál a szakszervezetek nagyon erősek a nagyvárosi munkásság révén, a Konzervatívoknál pedig természetesen az egészségügy után a brexit a legerősebb ügy, utána messze lemaradva jön az oktatás és minden más. A brexit kérdésében viszont eléggé nagy a megosztottság."

Elképzelhető, hogy a Munkáspárt szimpatizánsai között akadnak átszavazók a Konzervatívokra, de ez fordítva nem valószínű – vélekedett Magyarics Tamás. "Inkább elképzelhető, hogy a brexit miatt sok munkáspárti szavaz át a konzervatív jelöltre, fordítva nem valószínű, mert a munkáspárti vezető

Jeremy Corbyn gyakorlatilag egy hagyományos marxista."

A Konzervatív Párt erősebbnek tűnik az előrehozott választások előtt – mondta a külpolitikai szakértő.

"Érdekes, hogy a Munkáspárt nem nagyon tudta kihasználni a Konzervatív Párt utóbbi két éves vesszőfutását, többek között egyrészt a vezetés miatt, másrészt azért, mert a brexit az emberek 56 százaléka szerint a második legfontosabb kérdés. És Jeremy Corbynról senki nem tudja, hogy micsoda valójában - annyit tudni, hogy évekkel ezelőtt az EU-tagság ellen foglalt állást, most viszont azt mondja, hogy ha lenne egy második referendum, ő nem foglalna állást."

Sokan teszik fel tehát a kérdést szerinte, hogy ha egy pártvezető az ország előtt álló legfontosabb kérdésben nem foglal állást, akkor vajon milyen elképzelései lehetnek a kormányzásról.

Alább megtekintheti vagy meghallgathatja a teljes beszélgetést.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Kapcsolódó hang

Magyarics Tamás - Aréna, 1. rész
 
Magyarics Tamás - Aréna, 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018