INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

századvég

skócia

függetlenség

brexit

népszavazás

London, 2017. március 13.A brit (b) és a skót zászló leng a Whitehallon, London kormányzati negyedében 2017. március 13-án. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök ezen a napon bejelentette, hogy felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Nicola Sturgeon szerint a referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza között lehetne megtartani. (MTI/EPA/Andy Rain)

Szakértő: Skócia függetlenségi népszavazást tarthat 2020-ban

Infostart / MTI

Már volt egy ilyen, akkor 55 százalék "brit" akart maradni, ám most más a felállás. Az nem változott, hogy Londonnak rá kell bólintania a voksolásra - véli Berzi Gergely.

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok - mondta Berzi Gergely, a Századvég külügyi igazgatója a köztévében vasárnap reggel. Hozzátette: jelenleg a nagy brit pártok egyike sem támogatja, hogy a kérdésről népszavazás legyen.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A függetlenségről szóló népszavazás kiírásához a brit kormány engedélye kell

- tette hozzá.

Senki nem tudja, hogy mi történne egy esetleges újabb népszavazáson, de a közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény születne - mondta.

Megjegyezte: a különválásnak óriási ára lenne, mert a két gazdaság nagyon összefonódott. Skócia szárazföldön csak Angliával határos.

Kitért arra is, hogy miként a brexit, úgy Skócia esetleges maradása az Európai Unióban is számos tisztázatlan jogi kérdést vet fel; ez úgy történhetne meg, ha a brexit lezárása után Skócia újból kérelmezné felvételét.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018